четвер, 07 червня 2007 17:26

Ярослав Рущишин має 55 давніх прасок

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Львівський бізнесмен Ярослав Рущишин показує праску зі своєї колекції
Львівський бізнесмен Ярослав Рущишин показує праску зі своєї колекції

Львів"янин Ярослав Рущишин, 39 років, колекціонує старі праски. Він власник швейної фабрики "Троттола", депутат Львівської облради. Колекцію тримає у себе в кабінеті.

— Перші 13 прасок мені подарували на день народження друзі, — Ярослав показує на дерев"яні полиці на всю стіну, на яких стоять великі металеві праски. — Я тоді вже відкрив швейну фабрику. То був символічний подарунок. А колеги по роботі вирішили, що я їх колекціоную. Почали дарувати. Зрештою, я почав їх збирати.

За шість років Рущишин назбирав 55 прасок.

— Більшість із них з XIX–XX століть, — каже. — Оці з чавунною основою і дерев"яною ручкою, яку можна знімати, — найпримітивніші. Їх розігрівали у печі. Жінки мусили десятки разів бігати від кухні до столу. А ось найдавніша праска, — знімає зі стіни гладко обтесану круглу палицю і вузьку дошку із поперечними зарубками. — На качалку жінки намотували білизну, клали її на стіл, а зверху човгали по ній дошкою. Таку праску мій батько пам"ятає.

Ярослав показує праски зі змінними осердями-пластинами, які по черзі нагрівали і вставляли всередину. Так економили час.

— Купив кілька років тому на Вернісажі, — пояснює. — 50 гривень коштували. Тепер вони дорожчі. А це вугільні: усередину закладали жевріюче вугілля.

Хвалиться прасками з чавунним литтям. Каже, що їх робили за Австрії.

— А ось ці я називаю "сталінками", — бере чавунну праску із арматурною ручкою. — Попробуйте, яка важка. Вони виготовлені у 1930-х. Здається, спеціально зроблені так, щоб жінки руки обпікали.

Найбільша гордість Ярослава — праска з Марокко. Він купив її за 5 доларів на базарі. Французький штамп свідчить, що її виготовили в колоніальні часи.

— Кілька років тому я відпочивав на Кіпрі, — розповідає. — З екскурсійною групою заїхали у гірське містечко. У підземному міні-магазинчику побачив чотири старі англійські праски. Як на зло, не взяв із собою грошей. Хотів виміняти на годинника, але продавець відмовився.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Рущишин має 55 давніх прасок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі