середа, 13 серпня 2008 15:43

Якість вина визначатиме електронний дегустатор

Іспанка Сесілія Хіменес-Хоркера разом із колегами з бельгійського Інституту мікроелектроніки розробила портативний електронний дегустатор якості вина.

Прилад визначає сорт вина та його вік на місці, зразків до лабораторії надсилати не треба. Інформацію про напій зчитують шість хімічних датчиків, які й визначають вміст у вині цукру, кислот, алкоголю.

У виробництво новий дегустатор не запускають. Розробники прагнуть поліпшити його характеристики, щоб за допомогою електронного дегустатора можна було проводити аналіз інших напоїв і продуктів.

Схожий прилад на початку року анонсували російські вчені із санкт-петербурзького університету. Їхній пристрій уміє розрізняти кілька видів бренді за смаковими характеристиками та запахом. Він аналізує смак у цілому, не розкладаючи на окремі хімічні компоненти.

Позаторік японці виготовили робота, який сканує напій крізь пляшку. Півметровий "Вайн-бот" за півхвилини може розрізнити близько 30 найвідоміших вин і коментує якість продукту після дегустації. Окрім вина, японський робот уміє дегустувати сир.

Зараз ви читаєте новину «Якість вина визначатиме електронний дегустатор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі