неділя, 03 червня 2007 16:55

Якісна щітка має ворсинки однакової довжини

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Технолог столичної фірми ”Євроколор” Василь Бариловський каже, що на якісних фірмових пензликах вказують розмір у міліметрах, з якого матеріалу зроблено ворс і для яких робіт використовують таку щітку
Технолог столичної фірми ”Євроколор” Василь Бариловський каже, що на якісних фірмових пензликах вказують розмір у міліметрах, з якого матеріалу зроблено ворс і для яких робіт використовують таку щітку

39-річний киянин Євген Михайлюк розпочав ремонт у двокімнатній квартирі на Старій Дарниці. Для ремонту мусив купити валики й щітки для фарбування.

— Два пензлі, якими щороку підфарбовуємо вікна й двері, вже старі, — каже Євген.— Ворс почав вилазити. Та ще й торік після косметичного ремонту дружина погано відчистила їх від фарби.

Будівельники-фахівці радять перед ремонтом купити щітки різної жорсткості: м"якші — натуральні й твердіші — синтетичні. Для кожного типу фарб треба підбирати свою щітку.

— Навіть коли щітку добре помити, то фарба залишиться, — каже маляр "Київміськбуду-2" 42-річний Олексій Маслов. — Тому одним пензлем погано працювати з фарбами різного складу — наприклад, з емаллю та з водоемульсіонкою.

Для лаків і синтетичних фарб (масляні й алкідні фарби) треба брати натуральну щетину. Для лаків рекомендують з м"яким і темним ворсом. А для латексних і дисперсійних фарб — із жорсткішим сірим. Тоді речовина краще лягає і не "розтікається". Для фарб на водяній основі (вододисперсні) малярі радять купити змішані пензлі, в яких є і натуральна, і штучна щетина. Бо натуральні ворсинки не утримують воду і фарба розтікається.

Для кожного типу фарб треба підбирати свою щітку

— У господарстві треба мати пензлики різних розмірів, — каже продавець магазину "Олді" на Подолі Павло Путель. — Для вікон і тонких поверхонь підійде витягнута брунькоподібна щітка із загостреним ворсом. Нею зручно наносити фарбу в найвужчих місцях.

Для фарбування великих і рівних поверхонь знадобиться широка плоска щітка "макловіца" (шириною від 10 см). У неї ворс зібраний у пучки — так він надійніше кріпиться до держака. Такою щіткою із широким захватом наносять емалі та акрилові фарби.

— Для стін замість пензлика чи щітки часто беруть валик, — розповідає Олексій Маслов. — Його найкраще використовувати для водоемульсіонки.

Перед купівлею майстри радять добре придивитися до щітки. Держак має бути міцно закріпленим, не хитатися. А в самої щіточки — рівний ворс. Бо якщо частина ворсинок більші від інших, тільки вони й наноситимуть фарбу. Перед першим використанням дешевого пензля радять "помалювати" ним наждачний папір, щоб випали погано закріплені ворсинки.

Але майстри радять не економити на інструментові. Серед авторитетних виробників називають шведську фірму "Анза" та польську "Каем". Якщо за їхніми щіточками правильно доглядати, вони служитимуть більш як п"ять років.



Скільки коштує малярський інструмент


 Виробник, назва
Розмір, мм  Матеріал  Ціна, грн  Мережа  
 "Фаворит",
кругла щітка N 12
 45  Натуральний ворс
 2,5  Епіцентр
 "Каем", PED 601-330H "Преміум"  2  Натуральний ворс
 2  Олді
 "Каем", щітка макловіца-міні
 150  Змішаний ворс
 11  Олді
 "Анза", щітка для фарб і лаків  50  Синтетичний ворс
 12,5  Нова лінія
 "Каем" пласка щітка "Пастер"
 6  Натуральний ворс
 14  Олді
 "Анза" щітка "Ґолді" 314120
 120  Змішаний ворс
 36,5  Нова лінія


Як доглядати за пензликами

— Перед першим використанням пензлик треба розмочити, — радить 45-річний технолог фірми "Євроколор" Василь Бариловський. — Тоді ворс краще вбиратиме фарбу.
Після роботи ворс щіточки вимивають. Вододисперсну фарбу проточною водою з миючим засобом. Після лаків і фарб на синтетичній основі щіточки миють розчинником. Потім ворс треба насухо витерти ганчіркою, змоченою в цьому ж розчині.
— Пензлик із натуральним ворсом після алкідної фарби можна помити в теплій воді з миючим розчином, коли немає розчинника під рукою, — каже Василь Бариловський. — Потім щіточку треба загорнути у вологу ганчірку і покласти в целофановий пакет. Так вона не засохне годину-півтори. Але потім все одно треба обробити розчинником.
Якщо фарба залишиться і в"їсться у ворс, щіточку не вдасться відновити.
Висушений пензлик зберігають у целофановому пакеті. Наступного разу треба буде на півгодини залишити у баночці з водою, щоб ворс розм"якнув.

Зараз ви читаєте новину «Якісна щітка має ворсинки однакової довжини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі