середа, 23 січня 2008 15:39

Як відрізнити натуральний махровий халат від підробки

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Ірина Беспалова-Примак у столичному магазині ”Фабрика Снів” на вул. Старовокзальній, 24 розглядає дитячий махровий халат із капюшоном у вигляді зайчика за 98 гривень
Ірина Беспалова-Примак у столичному магазині ”Фабрика Снів” на вул. Старовокзальній, 24 розглядає дитячий махровий халат із капюшоном у вигляді зайчика за 98 гривень

"Вередувати не буду. Але халат має бути натуральним, довгеньким, із капюшоном", — каже киянка Аліса Чижова, 29 років. Ми зустрічаємося на Контрактовій площі в Києві, щоб разом обрати жінці банний халат.

Спочатку вирішуємо їхати на Петрівку. Поряд із ринком є ТЦ "Городок" та "Альта Центр". Ціни там вищі за базарні, але вибір більший. Та спершу заходимо в ТЦ "Самсон" на Контрактовій. На нижньому поверсі є відділ із банними халатами. Чижова одразу висловлює свої побажання продавцеві-консультанту. Відпадає більшість асортименту.

— Оці плотні халати — штучні. Якщо у вас у квартирі прохолодно, раджу купити саме такий. Він тепліший, ніж натуральний, — наголошує продавчиня декілька разів. — Ми продаємо тільки турецькі халати фірми "Вірджинія Сікрет". Коштують 240–300 гривень.

Аліса видивляється виріб ніжно-рожевого кольору. Просить приміряти. Ворс на ньому короткий, але натуральний. Халат на жіночій фігурі виглядає непропорційно — заширокий у плечах і короткий.

— Натуральні дивіться праворуч, — показує на ринку "Петрівка" кароока шатенка. — Усе привозимо з Туреччини. Фірма "Клео колекшн".

Аліса помічає блідо-зелений халат. Однак їй хочеться яскравіший.

— Ми привозимо тільки спокійні, пастельні відтінки, бо яскравий халат подразнюватиме око. А вдома хочеться спокою.

Чижова роздивляється речі на розкладці. Халати, які подобаються за кольором, не мають капюшона.

— У мене тільки натуральні халати! Міряйте. Усі тепленькі й пушисті! — підзиває нас сіроока блондинка середнього віку.

Перекатуємо махру між пальцями. Вона скрипить. Схоже на синтетику. Поверхня значно густіша, а ворс наче суцільний покров. Коштують 210–240 грн.

— Та навіщо вам ті натуральні? Такий халат значно тепліший. Витерлися після ванни полотєнічком, оділи теплий халатик і добре, і гроші зекономите!

Сміємося і йдемо далі. На деяких розкладках висять халати натуральні зсередини, але зі штучною поверхнею.

— Не раджу такий брати, — зауважує продавчиня Ольга Іванова, 37 років. — Він довго сохнутиме й має ефект сауни — зберігатиме всередині вологу.

У такому халаті схожа на боксера

Більшість халатів на ринку — з додаванням синтетики. Тому йдемо в бік "Городка". Від базарних рядів виходимо до магазинів-ларьків, що тягнуться майже до самого торгового центру.

Бачимо крізь вітрину стелажі, завішані халатами. У магазині N10 "Домашній затишок" продають натуральні вироби.

— Добрий халат має густу та пушисту махру, — пояснює Лариса Чаленко, 49 років, продавець-консультант магазину. — Але не обов"язково, щоб вона була довгою. Ми продаємо турецькі халати фірми "Мейсонете". Вони мають не дуже довгий ворс. За кордоном вироби "під велюр" дорожче ціняться.

Щоб відрізнити справжній, натуральний халат від підробки, Чаленко радить смикнути за ворсинку-нитку.

— Якщо вона лишиться у ваших руках, це не натуральна махра. Такі халати після першого прання можуть "сісти" чи полиняти — клопоту з ними не оберетеся. Нитка в натуральному виробі має тягнутися, але не висмикуватися.

Аліса обирає для примірки халат оливкового кольору — схожий на чоловічий, із вишитою на грудях гілочкою. Каже, що має вдома такий рушник, тож може бути комплект.

— Закороткий, — дивиться на себе у дзеркало та незадоволено крутить носом.

Ми зауважуємо, що вдома, без підборів, довжина буде ідеальною. Однак в один голос підмічаємо, що в такому халаті вона схожа на боксера перед боєм.

Жіночі та чоловічі халати в "Домашньому затишку" коштують 200–380 грн. Вироби для підлітків продають за 200 грн.

На підземному поверсі "Альта Центру" натрапляємо на магазин "Фабрика снів".

— Добре, якщо махра має однакову довжину — із внутрішньої сторони і ззовні, — вважає продавець-консультант магазину Алла Юхименко, 37 років. — Ми продаємо Турцію — "Мейсонете".

Аліса бачить на стелажі картатий сіро-кремовий халат. Рукава та капюшон з оранжевою окантовкою. Коштує 238 грн. На фігурі сидить добре.

— А ще маємо наборчики, — показує Юхименко на велику коробку, де складені халат і два рушники. Коштує 268 грн. — Якщо підійде розмір, то такий набір вигідніший, ніж просто халат.

Аліса приміряє й такий. Їй пасує. Жінка дивиться на себе у дзеркало, вагається. Але наявність рушників перемагає. Вона купує набір кремово-бежевого кольору з пришитим на кишені малюнком.

Покупці фотографують дітей у магазинних халатах

— Фірма "Мейсонете" виготовляє дитячі халати з капюшонами у вигляді різних звіряток, — каже Алла Юхименко. — Узагалі є чимало банної продукції для дітей. Для немовлят продаємо набори — квадратний рушничок із кутом-шапочкою. Коштують 41 гривню. Маємо комплекти — халат і рушничок за 133. До таких іде спеціальна сумка.
Халати з капюшонами у вигляді звіряток, за словами Юхименко, розкупили майже одразу.
— Часто покупці заходять просто для того, щоб сфотографувати дитя в такому виробі.

Зараз ви читаєте новину «Як відрізнити натуральний махровий халат від підробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі