середа, 05 березня 2008 14:09

Як самому оформити букет

"Любая женщина по достоинству оценит букет, который мужчина сделает своими руками, — каже власниця столичної студії квіткового дизайну "Єва" Лариса Южакова, 33 роки. — Если мужчины не хотят сами этого сделать, пускай приходят к нам за помощью".

У Ларисиній довгій і вузькій студії на вул. Горького, 93 з порога пахне весною. Підлога та стіни — у квітах і зелені. Напроти дверей у кутку — береза, обвішана плетеними горщиками. За нею працівниця магазину робить букети. Найбільші замовлення на свято — корпоративні, по 200–300 букетів. Нині популярні тюльпани, іриси, нарциси, фрезії.

— Актуальні, особливо навесні, каркасні букети з гілочок берези або верби, — розповідає Южакова. На плечах у жінки широкий коричневий шарф, на який спадає світле волосся. — Каркас можна сплести будь-якої форми. На День закоханих чоловік років 30 замовив троянди з каркасом із березових гілок у формі серця. До пагонів додали червону органзу.

Найпростіший — круглий каркас. Із гнучкої вербової гілки з котиками Лариса скручує коло і скріплює його довгим зеленим дротом. Це — центр. Іншою галузкою майстриня ніби продовжує попередню, робить наступне коло — розширює основу. Щоб віття трималося в одній площині, в кількох місцях перекручує його дротом.

— Плести можна як завгодно, аби було акуратно, — веде далі Лариса і вплітає ще одну гілку з котиками. — Це ж просто — в кожного чоловіка у господарстві знайдеться шматок дроту. А березових гілок можна в парку зрізати чи купити котики в бабусь у переході.

Коло стає 15–20 см у діаметрі. У залишки дроту, що звисають по зовнішніх краях, Южакова теж вплітає по гілочці.

— Це будуть штучні ніжки-стеблини нашого букета, — пояснює білявка і зводить їх під вербовим "млинцем" до середини. — Каркас уже сам по собі гарний. Тож можна взяти мінімум квітів. Він гарно виглядатиме навіть із трьома тюльпанами.

Гарно виглядатиме на каркасі коробочка з подарунком

Між гілками в центрі каркаса Лариса обережно просуває стеблини трьох блідо-рожевих тюльпанів із краями-бахромою, додає кілька гілочок білої еустоми, що нагадують дзвіночки, і котиків.

— Чоловіки, які вперше дарують жінці квіти і не знають її смаків, вибирають білі або червоні троянди. Це класичний варіант, — веде далі Южакова. — А коли вони вже трохи дізналися, що любить жінка, то стають примхливими естетами. Усе більше з"являється покупців, які готові експериментувати. Вони залюбки купують букети з елементами ручної роботи.

Під каркасом майстриня схоплює стебла широкою флізеліновою стрічкою. Підрівнює їх ножицями.

— Багато покупців просять задекорувати тільки стебло. Вибирають стрічки з натуральних матеріалів — шовку, мішковини. А також з органзи або флізеліну, — жінка нахиляє каркас і зав"язує стрічку. У гілочки ставить свою візитівку. — Сюди можна листівку з привітаннями вкласти. Гарно виглядатиме на каркасі коробочка з подарунком.

Щоб букет довше не в"янув, Южакова радить частіше міняти воду й щоразу робити новий зріз на півсантиметра. А коли квіти у каркасі засохнуть, можна замінити їх свіжими.

У студії "Єва" каркас ручної роботи коштує від 30 грн. Замовляти його треба заздалегідь.

Доки я добиралася з Ларисиним букетом додому, помітила, що чимало жінок зацікавлено дивилися на нього.


Квіти в оазисі стоять тиждень

У столичній студії квіткового дизайну "Єва" віп-букети роблять у формі човна.

- В основі композиції - кашпо, сплетене з  березових  гілочок  у  формі  човника ,- пояснює власниця студіі Лариса Южакова. Усередину флорист закріплює тверду вологу губку - оазис. Його продають у флористичних магазинах. Потім вставляє туди квіти та зелень.

- Оазис можна поливати, - додає Лариса. - Такий букет простоїть удома не менше тижня.

Зараз ви читаєте новину «Як самому оформити букет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі