пʼятниця, 23 жовтня 2015 19:30
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Знову виходить КПРС

В останні дні перед місцевими виборами активісти й агітатори різних партійних організацій розносять по квартирах агітаційні матеріали. Продивляюся списки кандидатів і бачу знайомі обличчя колишніх "регіоналів" серед різних партій.

"Яку партію не візьмемося будувати - все у нас КПРС виходить", - казав свого часу російський політик Віктор Черномирдін. Він мав на увазі Росію, але це стосується й України. Щоправда із однією поправкою. У наших сусідів путінська "Єдина Росія" керує країною вже 15 років. А у нас за цей час змінилося кілька провладних партій. Згадаймо сумну долю СДПУ (о), НДП, "За ЄдУ", "Нашої України". Усі вони безславно канули в Лету після того, як їх лідери втрачали владу. Всевладна до Майдану Партія регіонів у страшних конвульсіях теж зникає з політичної арени. Аби не втратити електорат, її очільники створили кілька політичних проектів — Опозиційний блок, "Відродження", "Наш край", Партію місцевого самоврядування тощо. Чимало колишніх "регіоналів" на місцях намагаються пройти у владу і через провладні партії.

Так, громадські активісти проаналізували партійні списки кандидатів до облрад в 11 областях. І виявили, що найбільше екс-регіоналів взяла до своїх списків партія Петра Порошенка "Солідарність". Раніше Партія регіонів діяла дещо по-іншому, застосовуючи технологію "тушок". Тобто, обраних депутатів усіх рівнів переманювала — де підкупом, де погрозами — до своїх фракцій у радах усіх рівнів. Мерів та місцевих чиновників і держслужбовців примушували вступати до партії. Але це не уберегло ПР від політичного фіаско. Бо її реальна політика була далекою від потреб широких мас.

Схоже, партія Порошенка повторює шлях "регіоналів". Щоправда, її очільники не хочуть помічати загрозливого для політичної сили процесу. Досить дивною стала недавня заява першого заступника голови фракції БПП в парламенті Ігоря Кононенка на прес-конференції в Києві: "Не відповідає дійсності звинувачення щодо того, що партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність" блокується з колишніми "регіоналами" на виборах до місцевих органів влади".

Що ж, якщо не помічати очевидного, то може настати неймовірне. Якраз для того, хто його не чекає. Історія новітньої України свідчить, що і найвпливовіша партія може розсипатися на очах. А з її осколків склеїти щось путнє не вдасться.

Зараз ви читаєте новину «Знову виходить КПРС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі