неділя, 14 грудня 2014 14:16
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

"Развод" кошенят триває

"Оцените красоту игры. Мы их развели, как котят", - сказав Михайло Чечетов у липні 2012-го, коли Верховна Рада ухвалила скандальний мовний закон Ківалова-Колісниченка. Тодішня більшість вдалася до відвертого й цинічного шахраювання. Оскільки до проекту було 2 тисячі зауважень, їх мав розглянути профільнинй комітет і лише після того винести на друге читання. Але "регіонали" просто продавили голосування, не давши опозиції отямитися і заблокувати трибуну, оскільки вона не чекала такого відвертого порушення регламенту .

Після тих подій в країні багато чого змінилося. Революція гідності, анексія Росією Криму, війна на Донбасі. Громадянське суспільство подорослішало і порозумнішало. Нарешті, нібито змінилася й влада — маємо іншого президента і нову Верховну Раду. Та, схоже, у владних залах, кабінетах і коридорах розведення кошенят триває.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк грубо порушив Крнституцію, не подавши проект бюджету наступного року до 15 вересня. Тепер після його заяв і планів про "режим тотальної економії", стало зрозуміло, чому він це зробив. Адже перед парламентськими виборами такий проект став би для нього електоральною "кулею в лоб" і його партія могла б просто пролетіти мимо каси. Замість цього він кілька місяців робив заклопотаний вигляд і обіцяв, обіцяв, обіцяв. А у цей час мимо каси стрімко пролітали усі українці — гривня падала швидше, ніж листя восени з дерев. У підсумкі за 9 місяців "професійного урядування" Яценюка ми усі збідніли принаймні удвічі — разом із зростанням долара з 8 до 16 гривень.

Натомість не те що жодної реформи, а навіть натяку на них досі нема. Проект бюджету, розроблений ще попереднім урядом, таки подали до парламенту. І тут же його відкликали для допрацювання. Це означає, що країна має шанс увійти в новий рік без головного документу. Натомість керування фінансами може відбуватися кілька місяців у ручному режимі, як у старі добрі часи азаровщини. І прем'єр діятиме як у відомій казці: цьому дам, а цьому — не дам.

Отже, ніякої децентралізації і перерозподілу бюджетних коштів на користь регіонів та місцевих громад ми не побачимо. Наразі під сумнів ставиться уся реформаторська риторика урядовців. Бо бюджет верстатиметься за старими нормами і законами. Малий і середній бізнес так само потерпатиме, економіка ще більше тінізуватиметься, а хабарництво розквітатиме.

Ну і знову усе відбуватиметься за Марксом: багаті багатітимуть, а бідні біднішатимуть. Час оцінити красу цієї потворної гри.

Зараз ви читаєте новину «"Развод" кошенят триває». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі