середа, 15 серпня 2012 11:41
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

"Мовний" закон проводить "Свободу" до парламенту

Очікування "регіоналів" на те, що закон "Про засади державної мовної політики" підвищить рейтинг їхньої партії на парламентських виборах, поки що виявилися даремними. Останнє опитування Центру Разумкова у липні засвідчило, що порівняно з травнем партія влади втратила цілих 5% серед виборців, які збираються голосувати. У той же час "Батьківщина" додала 2,1%, а партія націоналістичного спрямування "Свобода" наростила рейтинг на третину і вже має 6,3%.

Такі тенденції двох місяців мовних пристрастей невипадкові. Адже робота ініціаторів "мовного" закону була що називається "сокирною". Закон продавлювали усіма неправдами — з банальним мордобоєм і нахабним порушенням регламенту Верховної Ради. Видно, "регіонали" працювати по-іншому не вміють — тільки ламаючи усіх через коліно. Тож не дивно, що ефект виявився зворотнім.

Гадаю, якби цей закон зробили фахово і ухвалили за всіма пунктами регламенту, то суспільство зреагувало б спокійніше, а у опонентів не було б аргументів проти.

Тепер же "регіонали" стрімко втрачають електоральну підтримку не лише на Заході, але й Центрі і на Півночі України. За даними липневого опитування соціологічної групи "Рейтинг", у Центрі й на Півночі кількість прихильників надання російській мові статусу державної знизилося до 24%, а противників зросло відповідно до 63 і 64%. А в масштабах усієї України противники "двомовності" уперше на 10% переважили прихильників. Іще три роки тому було навпаки. Навіть у Дніпропетровській, Запорізькій і Харківській областях прихильники захисту російської мови опинились у меншості.

Звичайно, усе це відбивається і на електоральних уподобаннях. Партія регіонів заганяє себе усе далі на Донбас і в Крим, а Захід і Центр все більше солідаризуються в захисті української мови й підтримці проукраїнських партій.

Саме цим можна пояснити таке стрімке зростання показників популярності ВО "Свобода", яка найпослідовніша у захисті української мови та національних пріоритетів. "Мовний" закон Колесніченка-Ківалова однозначно проводить її до парламенту.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний" закон проводить "Свободу" до парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

84

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі