пʼятниця, 18 травня 2012 14:30

Міністерство колорадських жуків

Пару тижнів тому в Києві була міжнародна конференція про вищу освіту. На неї приїхали декілька колишніх і теперішніх міністрів із сусідніх країн. Не було, однак, нашого міністра освіти. Його я побачив пізніше того ж дня двома поверхами нижче, у тому самому палаці "Україна", де відбувалася конференція. Він відкривав виставку подарунків, які нашому президенту вручили під час закордонних візитів. Із тієї причини перекрили перший поверх, і тим, хто вертався з конференції, треба було шукати, як у лабіринті, виходу на вулицю повз численні загорожі та особистих охоронців міністра, на очах веселої і розігрітої алкоголем публіки з виставки.

Тяжко уявити собі кращий символ стану сучасної освіти в Україні, аніж тодішнє  порівняння третього й першого поверхів у палаці "Україна". Люди, які дбають про якісну  вищу освіту - самі по собі, й міністр освіти - теж сам по собі. В одному місці, але порізно. Одні без привілеїв і відкриті до дискусії, другий – з особистою охороною та в режимі закритого доступу.

За останні 20 років у вищій освіті України відбулися радикальні зміни. Досить сказати, що зараз до вузів поступають 70-75 відсотків випускників середніх шкіл. Такого високого проценту не було не те, що за радянської влади – його немає в більшості країн. Сучасна Україна входить у десятку країн світу з найбільшою часткою студентів. Кількість, однак, не переходить в якість. Жодний український вуз не входить не те що в десять, але й тисячу найкращих університетів світу.

Освіта в Україні є одною з небагатьох галузей, які ніколи не знали безробіття. Кожен більш-менш притомний батько хоче, щоб його дитина здобула вищу освіту, і готовий за це платити

Освіта в Україні є одною з небагатьох галузей, які ніколи не знали безробіття. Кожен більш-менш притомний батько хоче, щоб його дитина здобула вищу освіту, і готовий за це платити. Відповідно, вузами курсує величезна сума офіційних і, частіше, неофіційних грошей, що перерозподіляється на різних рівнях влади. Годі дивуватися, що за таких умов вища освіта є одною з найбільш корумпованих галузей - більше, скажімо, за митницю чи податкову інспекцію, за опитуванням 2009 року. Власне,ця корупція з'їдає будь-які натяки на якість освіти.

Корупція ділиться на примусову - коли у вас вимагають хабар, і добровільну - коли ви його самі даєте. Хоча у вищій освіті перша значно перевищує другу, всупереч уявленню, що студенти самі охоче дають гроші, щоб лише здати сесію, насторожує інше: величезна кількість молодих людей, які приймають ці правила гри як щось цілковито нормальне.

І тут переходжу до суті справи. За останні 20 років в Україні виросло нове покоління, яке за своїми підставовими цінностями ближче до своїх 15-25-річних ровесників у Польщі, Німеччині, Португалії чи іншій європейській країні, ніж до українців мого віку чи віку Табачника, тобто 50 років і більше. Якщо ці молоді люди за 20-25 років прийдуть до влади, то ми матимемо нову, європейську Україну. При двох, однак, умовах: що більшість із найактивніших до того часу не виїде з України; а ті, хто залишаться, не дадуть себе скорумпувати, тобто не стануть подібними до сучасних міністрів.

Тож боротьба за Україну є зараз боротьбою за новий врожай - молоде покоління. На цьому тлі добре видно суть нашого міністерства освіти: це є міністерство - і режим - колорадських жуків. Їм ідеться про те, щоб знищити цей урожай. Тобто скорумпувати молодих людей, зробити їх подібними до себе.

Не кажу, що попередні режими були ідеальні. Але між ними й теперішнім була суттєва різниця: протягом трьох останніх міністрів була виразна тенденція до реформування української освіти у бік європейських стандартів. Зокрема, до введення незалежного тестування й автономії. Теперішнє ж міністерство робить усе, щоб цей рух не те що зупинити, але перенаправити його а протилежне русло.

Колорадські жуки мають ненажерливе, але неповоротке тіло. На відміну від рухливої сарани, вони ніколи не можуть з'їсти всього врожаю. Однак понадкушувати й зіпсувати можуть. Тому єдина ефективна тактика боротьби з ними - послідовно та якомога раніше усувати їх із поля. Доки не стало занадто пізно.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство колорадських жуків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі