вівторок, 16 жовтня 2012 16:43
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Джигіт

Точка з шаурмою поблизу нашої зупинки оживає приблизно о сьомій ранку. Кучерявий хлопчина, може, осетин, відчиняє вікно, протирає його, позіхаючи.

По тому він виконує ритуал, гідний сцени, а не будки, обшитої обшарпаною вагонкою. Білосніжною хустиною протирає величезні ножі, а потім, наче справжній джигіт, ударяє ними над головою, висікаючи сніп білих іскор. Потім спинається на пальці й танцює, маневруючи поміж нанизаним смаженим м'ясом і судками з овочами соломкою.

Як правило, за такий експромт він отримує потиличника від свого напарника — лисуватого вусаня в картатій сорочці. Той теж — гаряча кров. Але йому ніколи влаштовувати вистави, під будкою тупцюють перші покупці, спраглі швидкого перекусу.

Хлопчина не журиться — витанцьовує, готуючи. У тонкий лаваш він уміло накладає дрібно посічену запашну курятину, моркву й капусту. Щедро наливає гарячого кетчупу.

— Пжлст! — хвацько кланяється, ставлячи крапку в танці.

Рекламні проспекти встилали клумбу поблизу нашого будинку

Останнім часом його танець наблизився до ідеалу. Він рухався натхненно і граційно, кидаючи пристрасний погляд у бік синього намету одного з кандидатів у депутати.

Біля неї роздає листівки розгублене дівча у синьому картузі. Рекламні проспекти розходилися мляво. На мить їх брали до рук, ще добу вони встилали клумбу поблизу нашого будинку.

Хлопчина знаходив будь-який привід, аби пройти повз той намет. Брав проспекти й газети, притуляв їх до грудей, поглядав нишком з-під кошлатих брів, обклеював синіми листівками обшарпану вагонку.

А одного дня наважився і приготував найкращий сніданок. Вручав їй шаурму, ніяковіючи. Вона взяла до рук лаваш із гарячою начинкою, вкрилася червоними плямами. А за мить бездомні собаки тягали шматки моркви і м'яса, ловко виловлюючи їх із калюжі.

Я бачила цього джигіта наступного ранку. Він більше не танцював.

Зараз ви читаєте новину «Джигіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі