вівторок, 21 червня 2011 16:20
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Черевичок на склі

У відпочинковому комплексі під Харковом гравці команди "Локомотив" із міні-футболу відверто байдикують — грають у настільний футбол.

Я тут у літній школі для гендерно чутливих журналістів, щоб зруйнувати стереотипи щодо жінок і чоловіків. По закінченні її мала б отримати стійкий імунітет до поступання місцем у транспорті й подавання руки на виході з нього. Мала б платити за себе в кав'ярні. І припинити дарувати хлопчикам автомобілі, а дівчаткам — ляльки.

Але зруйнувався зовсім інший мій стереотип — про посилені тренування футболістів у поті чола. Їхній тренер читає "Спорт-експрес" і не хоче з нами зв'язуватися. Хтось запитує в нього, що цікавіше — жіночий футбол чи міні-футбол, але чоловічий? Він потилицею відчуває провокацію, зиркає на бейджики і ляскає себе по лобі: "Так ви ж феміністки!" А він їх терпіти не може.

Футболісти до ночі вештаються коридорами в трусах

Нас навчають, що наліпку на заднє скло автомобіля — черевичок у трикутнику — вигадали чоловіки. Усе для дискримінації жінки на дорозі.

Колега-журналіст із Луганська намагається заперечити:

— Але жінка сама чіпляє її на скло! Попереджає, що звикла фарбуватися у дзеркальце заднього огляду.

— Між іншим, за статистикою, жінки значно рідше потрапляють в аварії, бо уважніші на дорозі, — резюмує колежанка з Дніпропетровська.

— Ха-ха! Це тому, що їх через ту наклейку на дорозі об'їжджають десятим боком.

Усі сміються.

Тренерка зачитує уривок тексту: "Такі схожі, і водночас зовсім різні. Поодинці вони не досконалі. Мають взаємне бажання доповнювати одне одного". Журналісти вгадують: "сім'я, подружжя, чоловік і жінка, коханці, він і вона". Але це лимон і лайм, бо текст узято з пачки соку "Мрія". Так придумали рекламники. Усе інше — стереотипи. А ми з ними боремося.

Футболісти до ночі вештаються коридорами в трусах. Я розумію, що то міні-футбол, але ж спортивного режиму ніхто не скасовував. Та зауважень хлопцям не робитиму. Я тепер гендерно чутлива.

Зараз ви читаєте новину «Черевичок на склі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі