Озимий ріпак затримує вологу у ґрунті

Автор: Катерина Романчук
 

Сидерати висівають після дощу

— На город не пирскаю хімії сім років. Усе тому, що сію сидерати після викопування картоплі. Земля чиста від бур'янів, як картинка, — каже Сергій Симиренко, 62 роки, із селища Станиця Луганська Щастинського району Луганської області.

Сіє у вересні гірчицю, овес, жито. Вони розгалуженим корінням розпушують ґрунт і покращують його структуру. Насичують поживними елементами землю. А ще запобігають ерозії родючого шару, створюють сприятливі умови для дощових черв'яків. Ті рихлять поле.

— Щоб посіви не були загущені, роблю сівалки. У дні пластикових пляшок проколюю дірки різного діаметру. Засипаю насіння в посудину, йду поміж грядками і сію. Одразу пригортаю граблями. За півтора місяця зелень скошую. Перекопую на 7 сантиметрів завглибшки й оставляю перегнивати. Це підживлює город.

Для ділянки, де навесні ростимуть буряки, найкраще підходять редька олійна, гірчиця чи ріпак. Вони захистять від появи бурякової нематоди. Важливо висівати сидерати після кукурудзи та соняшнику. Ці культури найбільше виснажують ґрунт.

— Сидерати повертають полю речовини, які з нього за літо витягнули посіви. Активізують мікроорганізми. Без них багато мінеральних добрив рослини не сприймають, — розповідає Віталіна Зайченко, 35 років, доцентка Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. Олексія Соколовського. — Від стану мікроорганізмів ґрунту залежить і стійкість культур до хвороб наступного року.

Бобові сидерати найбільше накопичують азоту. Але ростуть повільно. Їх добре сіяти в травні, тоді до осені буде велика маса зелені. Жито підходить як осінній сидерат для оздоровлення ґрунту. Його можна сіяти у вересні й жовтні, а приорювати під морози чи навесні. До озимих також належать пшениця, ріпак, горлиця. Вони затримують вологу й підживлюють ґрунт.

— Які культури не вибрали б, головне — вловити вологу. Кинеш у суху землю й місяць не буде сходити. Найкраще сіяти після дощу.

Зараз ви читаєте новину «Озимий ріпак затримує вологу у ґрунті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі