Малина найкраще родить біля водойм

— Для малини найбільше підходить рівнина чи невеликі схили. Не раджу садити у впадинах. Там накопичується холодне повітря і надлишок вологи. Малина погано ростиме й потерпатиме від грибків. Узимку рослини підмерзатимуть, швидко старітимуть і відмиратимуть, — каже 47-річний Ігор Сокуренко, агроном із Черкас.

— Погане місце й на підвищенні. Тут буде недостатньо вологи. Плодоносні пагони всихатимуть, ягоди родитимуть погано й будуть дрібні. Найкращі місця — неподалік водойм. Рослини менше пошкоджуються взимку, бо пом'якшується коливання температури й підвищується вологість повітря.

Малина росте та плодоносить понад 10 років на одному місці. Але краще змінювати його кожні вісім років. Інакше ви­снажується ґрунт. Накопичуються шкідники та хвороби. Рослини старіють і зменшують урожайність.

— Малина любить гній. Можна на виділеному місці виростити гірчицю та перекопати. На ділянці не має бути бур'янів. Особливо небезпечні пирій, березка й осот.

Садять малину навесні й восени. Але в першому випадку приживання значно менше. Бо бруньки починають розвиватися рано. А восени сприятливіші водний і температурний режими.

— Найкраще висаджувати наприкінці вересня та в жовтні, за 20 днів до постійних заморозків. Рослини встигають добре прижитися і прирости близько до поверхні ґрунту. А навесні своєчасно виростають паростки і формують міцні стебла та кореневу систему, — розповідає Ігор Михайлович.

Відстань між рядами має бути не менш як 2,5 м, між кущами — 0,5 м. Садити треба на глибину кореневої шийки. Якщо глибше, рослина повільно розвиватиметься чи може загинути. Якщо вище шийки, влітку може засохнути, а взимку замерзнути. Після осінньої посадки надземну частину стебел зрізують на рівні поверхні ґрунту.

Зараз ви читаєте новину «Малина найкраще родить біля водойм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі