Груші Кюре підходить глиниста ділянка

Найкраще приймається восени

— Грушками займаюся з десяток років. Як тільки купив дачу під Києвом. Саджанці приймаються добре, гарно плодоносять і врожай продається швидко, — говорить Василь Войтюк, 49 років, із села Халеп'я Обухівського району Київської області. — Найбільша гордість моєї ділянки — груша Кюре.

Це зимовий сорт із плодами 250–300 г. Вони продовгуваті, жовті, без кислинки. Пахнуть дюшесом, соковиті. На кожному плоді є характерна поздовжня іржава смужка. М'якоть біла масляниста. Дерево має широку крону. Плодоносити починає на шостий рік після посадки. Якщо на айвових підщепах — на четвертий рік.

— Коли купував, порадили вибирати грушу на айвовій підщепі. Тоді вродить із дерева не 20 кілограмів, а майже 50. І плоди важитимуть 400 грамів. Цього не добитися жодним підживленням на звичайному са­джанці.

Садить у жовтні кілька сортів, щоб запилювали один одного — для збільшення урожаю. Перевіреними називає осінні сорти Велеса та Дюймовочка. В них плоди вдвічі менші за Кюре, але солодкі. Зберігаються в погребі до грудня.

— Груші — зерняткові дерева. Такі краще приймаються восени, на відміну від кісточкових. Земля ще зберігає тепло, а навесні до висадки часто не встигає прогрітися. В осінніх саджанців краще розвинуте коріння.

У них напровесні всі сили йдуть на ріст. Випереджають у розвитку дерева весняної посадки на 20 днів.

— З часом садіння треба орієнтуватися на клімат. Для центральних і західних областей — до середини жовтня. У південних регіонах — до середини листопада.

Вибирає сонячну й провітрювану ділянку, щоб добре просихала після танення снігів. Місце має бути із глинистими та суглинними ґрунтами. Вони багаті мінералами, від яких дерево швидко ростиме.

— Для посадки груш важливий розмір ями. Завглибшки має бути 60 сантиметрів, а в діаметрі — не менше мет­ра. Саджу так, щоб кореневу шийку не засипати землею. Вона може запріти й дерево хворітиме.

Після цього поливає, щоб земля просіла. Тоді підсипає ґрунтом. Мульчує торфом або перегноєм, шаром завтовшки 5–7 см.

Зараз ви читаєте новину «Груші Кюре підходить глиниста ділянка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі