Ексклюзиви

Березовий сік вивозять у Німеччину і США

Автор: chernigivlis.gov.ua
  Працівники Борзнянського державного лісового господарства Чернігівської області заготовляють березовий сік. На консервному заводі його пастеризують. Додають лимон, м’яту, шипшину, липу й закривають у скляних банках
Працівники Борзнянського державного лісового господарства Чернігівської області заготовляють березовий сік. На консервному заводі його пастеризують. Додають лимон, м’яту, шипшину, липу й закривають у скляних банках

В Україні триває сезон збору березового соку. Дерево припиняє його віддавати, щойно розпустяться бруньки.

Свіжий продукт містить понад 30 мінералів і вітамінів. Покращує роботу майже всіх органів людини.

— Березовий сік — це склад корисних речовин для організму, — розповідає 60-річний Микола Кікоть із міста Чуднів Житомирської області. — Містить більше вітамінів, ніж екзотичні фрукти.

Охочим зібрати сік у районній адміністрації потрібно отримати дозвіл — лісовий квиток. За кожен літр сплатити 50 коп. Документ дає право також ходити по гриби та ягоди. За цим стежать лісники.

— Я раніше скрадався до лісу, як злодій, — продовжує Микола Кікоть. — Тепер купую квитка і чуствую себе людиною.

За безконтрольний видобуток соку, збирання грибів чи ягід передбачений штраф до 1,7 тис. грн.

— Через березовий сік не продаю тещину хату, — розповідає 55-річний Федір Гордійчук із села Красносілка Шепетівського району Хмельницької області. — Вона засадила двір і город березами. Недавно зрозумів, що це скарб. Збираю і здаю. Торік на скутер заробив, цього року планую купити мото­блок.

За день з одного дерева можна зібрати до відра соку — Я зчищую трошки кори, просвердлюю отвір, вставляю трубку. Під нею ставлю великий пластиковий бутиль чи банку. Верх обв'язую марлею, щоб комахи не лізли. Як сік перестає текти, замащую отвір милом або мохом, щоб кора заросла.

Березовий сік п'ють свіжим, закривають із лимоном і м'ятою в банки, готують кваси й домашнє шампанське. Можна здавати заготівельникам або везти на переробний завод.

У Волинській області при державних лісництвах збереглися консервні цехи. У них звозять сировину із Цуманського, Маневицького, Колківського, Ковельського, Любешівського та Ківерцівського лісових господарств. Тамтешні збирачі до травня заготовляють сік.

На консервному заводі до соку додають м'яту, лимон, шипшину чи липу і піддають тепловій обробці. Готують 15 видів напою. Розливають у скляні банки, бо пластикові не зберігають корисних речовин.

— У карантин експорт не відмінили, ми працюємо за попереднім замовленням, — каже 50-річна Зінаїда Рябчун, начальниця консервного цеху в селищі Цумань Ківерцівського району Волині. — Найбільше розбирають сік без добавок. У Польщі його продають в аптеках, закуповують у дитячі садки.

Готову продукцію везуть у Польщу, Німеччину, Ізраїль, Чехію та США. За кордоном не заведено збирати сік із беріз.

На Волині планують заготовити 400 т. Третина призначена для українців.

— В Україні не звикли купувати березовий сік, — говорить 40-річний Максим Позняков із Колківського лісового господарства Волинської області. — Люди не хочуть платити за те, що можна добути безкоштовно. І вважають фруктові соки кориснішими.

Зараз ви читаєте новину «Березовий сік вивозять у Німеччину і США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути