Аґрус щеплюють на смородині

Автор: ФОТО НАДАВ ОЛЕКСАНДР АНДРАЩУК
  Олександр Андращук  із села Хотів Києво-Святошинського району Київської області кілька років вирощує аґрус на штамбі. Радить живцювати рослину навесні
Олександр Андращук із села Хотів Києво-Святошинського району Київської області кілька років вирощує аґрус на штамбі. Радить живцювати рослину навесні

Така рослина стійкіша до хвороб

— Догляд за аґрусом на штамбі простіший, а збір урожаю та обрізка — легші. Рослина менше схильна до хвороб, — розповідає 45-річний Олександр Андращук із села Хотів Києво-Святошинського району Київської області.

— Аґрус на штамбі подібний до мініатюрної плакучої верби. Може прикрасити прибудинкову територію. У країнах Західної Європи такий вирощують на промислових плантаціях.

Саджанці штамбового аґрусу можна купити в розплідниках. Ціни стартують від 250 грн. Або самостійно щепити його на йошті чи золотистій смородині. Штамб виростити із живців або вертикальних відводків. Їх нарізати варто з початку до середини осені завдовжки 20–24 см.

— Живці на добу слід покласти в розчини стимулятора росту — завдяки цьому активується утворення кореневої системи, — каже Андращук. — А тоді — висадити у відкритий ґрунт так, аби верхня частина живця була заглиблена на 3–5 сантиметрів. За зиму земля трохи осяде, й верхівка живця буде над ґрунтом.

Прищеплювати можна, коли діаметр штамбу на висоті 110–120 см буде як в олівця, а то й більший. Сорт з прямими та міцними пагонами найкраще прищеплювати на висоті від 80–100 см. А з дугоподібними — на 120–150 см.

— Живцювання можна проводити не лише восени, але й взимку в умовах теплиці, або влітку у відкритому ґрунті. Проте раджу це робити навесні. В такому разі товщина прищепи має бути така, як у підщепи.

Робить акуратний надріз, вставляє загостреним кінчиком живець. ­Зверху накладає пов'язку, яку слід зняти за три тижні. Тоді ж штамб прив'язує до кілка.

— Крону можна формувати злегка звисаючою або округлою. При належному догляді аґрус на штамбі обов'язково порадує щедрим урожаєм, — каже Олександр.

Зараз ви читаєте новину «Аґрус щеплюють на смородині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі