четвер, 18 жовтня 2007 18:23

Жирну рибу Сергій Назаренко замочує в цибулі й оцті перед смаженням

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Сергій Назаренко нарізає рибину шматками, щоб замаринувати в оцті, соєвому соусі й цибулі, додає багато приправи для риби
Сергій Назаренко нарізає рибину шматками, щоб замаринувати в оцті, соєвому соусі й цибулі, додає багато приправи для риби

Минулих вихідних Сергій Назаренко, 32 роки, купив на ринку "Алмазний" у Полтаві дві кілограмові рибини-пеленгаси. Вирішив посмажити на вечерю.

Перед смаженням рибу маринує. Миє й ріже на шматки. Потім нарізає чотири великі цибулини. Складає все в миску.

— Цибулі ніколи не буває багато, — каже. — Що більше, то краще.

З кухонної шафки дістає пакетик сухої приправи для риби. Густо її посипає. Вливає 2 ст. ложки оцту. Потім — соєвого соусу "на око", близько чайної ложки.

— Це додасть страві гостроти, — пояснює. — Соєвий соус можна замінити соком половинки лимона.

Наостанок кидає столову ложку солі. Ретельно перемішує страву рукою й накриває кришкою.

За 30 хв. мариновану рибу обмокує в борошно й смажить на рафінованій олії. Вона пахне м"ясними шашликами. Окремо обсмажує до золотавого кольору цибулю. Готову рибу викладає на край тарілки, всередину висипає цибулю.

— Для маринування треба брати жирну рибу. Підійде пеленгас або товстолобик, — радить Сергій Назаренко. — Маринувати рибу для смаження почав недавно. Спробував із цікавості, відтоді готую тільки так.

На пікніку з друзями Сергій смажив маринованих коропів на вогнищі.

— Удома почистив, склав до каструлі, посолив, поперчив і додав подрібненого кропу. У лісі виклав їх на металічну решітку й обсмажив над розпеченим вугіллям. За півгодини коропи були готові. Кріп надав їм особливого смаку.

Не обов"язково дотримуватися певного рецепту, вважає чоловік.

— Часто рибу смажимо в клярі, — долучається до розмови дружина Сергія Олена, 31 рік. — У молоко кидаю два-три яйця, борошно, сіль і перець. Треба отримати сметаноподібну масу. У ній порізану рибу залишаю на півгодини. Замість молока можна дати пиво. Потім смажимо.

Зараз ви читаєте новину «Жирну рибу Сергій Назаренко замочує в цибулі й оцті перед смаженням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі