— На святковий стіл завжди запікаю м'ясо в "кожусі" з хлібних крихт. Це моя коронна страва. Ніхто перед нею встояти не може. М'ясо виходить дуже соковите й ароматне, із хрусткою апетитною скоринкою. Доки печеться, запах стоїть такий, що слини течуть, — каже 34-річна Вікторія Дубова з Кривого Рогу.
Для приготування м'яса бере 0,5 кг свинячої вирізки, цедру лимона, 4 ст. л. лимонного соку, 2 ч. л. зернистої гірчиці, по два-три шматки білого й чорного хліба, 3 ст. л. оливкової олії, шість зубків часнику, по маленькій гілці свіжих чебрецю й розмарину, 1/2 ч. л. мускатного горіху, 1 ст. л. сушеного базиліку, сіль і перець за смаком.
— Солю й перчу м'ясо. В окремій ємності готую маринад. Змішую цедру, лимонний сік, половину столової ложки олії, чотири перечавлені зубчики часнику, зернисту гірчицю й чайну ложку солі.
Приготовану суміш заливає в поліетиленовий пакет. Кладе туди м'ясо. Струшує так, щоб шматок повністю покрився маринадом. Випускає з пакета повітря й щільно закриває. Залишає в холодильнику мінімум на 3 год.
— Із хлібного м'якуша роблю крихту. Підсолюю. Додаю подрібнені листочки чебрецю й розмарину, мускатний горіх і пропущені через прес два зубчики часнику. Поливаю рештою оливкової олії. Перемішую.
Викладає м'ясо в змащену олією форму. З усіх боків посипає його хлібними крихтами. Вдавлює їх, щоб не посипалися. Має вийти скоринка рівномірної товщини.
— Запікаю в духовці за температури 200 градусів протягом 45 хвилин. Потім накриваю форму фольгою й лишаю пектися ще півгодини. Подаю із запеченими в духовці овочами — грибами, гарбузом, баклажанами.
Коментарі