четвер, 11 вересня 2008 20:32

Варену шипшину протирають крізь друшляк

Брати-пенсіонери 60-річний Андрій та 67-річний Василь Іваники з райцентру Перечин на Закарпатті готують вино й наливки із шипшини, варять леквар. По 90 л плодів збирають у лісі.

— Шипшина добре впливає на травлення, шлунково-кишковий тракт, — каже Василь Іваник. Чоловік закінчив хімічний факультет Ужгородського університету. Понад 30 років займається органікою. — Ягода містить вітамін С, каротин.

Брати живуть удвох у трикімнатному будинку. Власних сімей не мають. Василь збирає шипшину із 16 років.

— Із братом Андрієм, сестрою Анною та мамою ходили за 5 кілометрів від Перечина, — продовжує Василь. — Якось за чотири години нарвали 90 літрових банок стиглих плодів — підскакували до неба від радості. Назбиране ледь додому донесли. Четвертину мама посушила, з решти наварила леквару. Минулої осені ми з Андрієм ходили тричі. Назбирали стільки ж. Їмо шипшину і не знаємо, що таке грип.

Чоловік пропонує скуштувати джем. Із півлітрової скляної банки дістає його довгою десертною ложкою.

— Від повидла буде печія, бо там є кісточки і шкурка. А леквар — то чисте пюре, — запевняє.

За смаком моє вино таке, як "Токайське"

Для леквару Василь Іваник розрізає навпіл стиглі плоди шипшини. Миє їх у проточній воді. Заливає холодною й годину кип"ятить. Плоди мають розваритися. Холодне пюре перетирає дерев"яною ложкою крізь друшляк. Кісточки та шкурку викидає. До пюре додає цукор — 300–400 г на літр.

Пюре кипить на помірному вогні 40 хв. Аби не пригоріло, часто помішує. Леквар розкладає у стерильні банки. Із 5 л шипшини отримує стільки ж леквару.

— Настояний у термосі чай із сухих плодів шипшини, намащений вершковим маслом і лекваром із шипшини кусок хліба — оце наші сніданки з братом упродовж багатьох років. Корисно, смачно і тримає до обіду.

Домашнім вином із шипшини чоловік вилікував нирки.

— Рецепт вина простий, — зауважує Андрій Іванович. — Треба насипати в бутель 1,5 літра сушеної шипшини. Залити трьома літрами води, додати 2 кілограми цукру. Зверху поставити водяний затвор, аби вино не втягнуло повітря, бо скисне. За три місяці напій готовий до споживання. За смаком моє вино таке, як "Токайське".

Шипшиновими наїдками та наливками з терену й вишні брати пригощають сусідку Надію Суворову.

— Хлопці, у вас такий добрий леквар, як мед, — хвалить їх Суворова. Пригублює вино кілька разів і прицмокує.

Василь Іваник пропонує спробувати наливку з терену. Каже, це найкращі ліки від болю у шлунку.

Зараз ви читаєте новину «Варену шипшину протирають крізь друшляк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі