четвер, 15 січня 2009 16:00

В "уху з матом" рибу закладають тричі

Ректор Полтавської державної аграрної академії Віктор Писаренко, 65 років, із дружиною Людмилою на Новий рік готують рибну юшку з півнем. Рибу у страву закладають тричі.

— Для ухи купую річкову рибу. Спершу хвилин 15 відварюю маленьких коропчиків чи карасиків, проціджую, — розповідає Людмила Писаренко. — Тоді вкидаю товстолобиків та лящів. Коли й вони проварилися, добавляю пару картоплин та морквину, нарізаних кубиками, дві ложки пшона, три зубки часнику й цілу неочищену цибулину.

У каструлю жінка вливає столову ложку олії та солить. Потім закладає третю партію риби — сазанів, пеленгасів чи лососів і 400–500 г м"яса сома. Із ними вкидає в бульйон 350 г курятини. Як трохи провариться, знімає піну й заправляє юшку тертим часником та хроном.

Найсмачніше їсти її з кружки

— Тоді прямо ложка в юшці стоїть, — додає Віктор Писаренко. — Уха без петуха — не уха. Найсмачніше їсти її з кружки. А поряд хай стоїть такий же кухоль із горілкою. То того сьорбнеш, то того. А ще гаряче як схопиш, то починаєш матюкатися. І так розряджається, що хороше стає на душі. Ми прозвали її "ухою з матом". Улітку в наш вузівський табір відпочинку німці за програмою обміну досвідом приїжджали й ухи нашої смакували. Так і ті, похльобуючи, навчилися сваритися. Бо в них матів немає.

Зараз ви читаєте новину «В "уху з матом" рибу закладають тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі