Айран — кисломолочний напій, який здавна готують у Туреччині та на Кавказі. Ним утамовують спрагу, покращують обмін речовин. Основним складником напою є кисле коров"яче молоко — катик. Айран буває рідким або густим, як сметана. Густий напій перед вживанням степові народи розбавляють водою або молоком.
— Приготувати айран удома просто, — каже 50-річна Галина Дуляницька з Рівного. — Півлітра 1-процентного кефіру розводжу з 250 грамами слабогазованої столової води. Можна також брати домашнє кисле молоко. Його слід розмішати зі звичайною водою і збити до пінистої маси без грудок. Додаю в рідину подрібнений кріп, сіль, чорний і червоний перець за смаком. Потім настоюю напій у холодильнику чи погребі протягом 20 хвилин.
До айрану смакує кінза, порізана зелена цибуля, часник. У напій можна додати також дрібно нарізаний огірок чи зелене яблуко. Перед вживанням в айран кладуть кілька шматків льоду, добре збовтують.
Коментарі