понеділок, 13 жовтня 2008 16:42

Угорські голубці можна їсти холодними

Господині селища Великий Бичків Рахівського району Закарпаття уміють готувати 20 видів голубців. Пропонують традиційні, гуцульські, угорські, румунські, болгарські, ліниві, солодкі, долму, з бурякового листу, з щавлю, пряні, з чабриком, пісні.

— У Бичкові щонеділі у кожній хаті варяться голубці, — розповідає 55-річна Одарка Зеленко. — Різновидів багато тому, що в різні часи селяни пристосувалися крутити голубці з того, що було під руками. Пригадую, бувало, не вродила капуста. Тоді ми крутили голубці з бурякового та виноградного листу. Рецепт сподобався і лишився у ґаздинь. Коли рис подорожчав, щоб зекономити, ми почали додавати у начинку мелайної муки. А як скуштували голубець — смакота! Ви знаєте, справжні гуцули, щоб довго жити, щотижня їдять голубці.

У пісні дні та на Святвечір великобичківці крутять вегетаріанські голубці. У начинку додають картоплю, гречку, моркву з часником, бринзу. Для дітей господині готують солодкі голубці.

Ми крутили голубці з бурякового листу

— Протираю варену квасолю, додаю подрібнений сир, пасеровану цибулю з морквою, заправляю пряними травами, — ділиться рецептом Одарка. — На підготовлені листки капусти кладу начинку, загортаю, надаючи форму циліндра. Голубці заливаю окропом. Як зваряться, додаю сметани і тушкую 10 хвилин у духовці.

Найпопулярніші у селі голубці із картоплею. Для начинки сиру картоплю натирають на тертку, відтискають, додають пасеровану цибулю, яйця, сіль, перець і перемішують. Начинку загортають у листя капусти.

— Стільки різновидів голубців пов"язано і з тим, що в нашому селі живуть і румуни, і угорці, й українці, й словаки. Мені найліпше смакують голубці по-угорські. Вони з копченим м"ясом та паприкою у квашеній капусті. Такі голубці можна їсти гарячими й холодними.

Зараз ви читаєте новину «Угорські голубці можна їсти холодними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі