понеділок, 19 березня 2007 15:39

У свинячі реберця додають чорнослив із кісточками

Автор: фото: Христина Шевчук-Старецька
  Наталія Минюк готує сирну начинку до фаршированих яблук
Наталія Минюк готує сирну начинку до фаршированих яблук

42-річна Наталія Минюк із міста Рудки Самбірського району Львівської області поїде на міжнародні змагання кулінарів до польського повіту Бєла Подляска. Вона перемогла в конкурсі "Традиційні страви Самбірщини".

Наталія працює шеф-кухарем у рудківському ресторані "Вишенька".

— До нас часто приїздять іноземні гості — поряд траса, до Львова 40 кілометрів, тому мусимо тримати марку, — розповідає директор ресторану Степан Гриник, 57 років. — Наталія знає смаки всіх постійних клієнтів. Ті навіть меню не беруть —  шеф-кухар наперед угадує, що приготувати для них.

Минюк запрошує до кухні. Каже, що готувати її навчила мама. Вона на весіллях була старшою господинею. На конкурсі кухарка приготувала десять страв. Журі сподобалися свинячі реберця з чорносливом і тарталетки з рибною стружкою.

— Реберця я спробувала у знайомої, — розповідає жінка. — До її рецепта додала чорнослив, сметану й базилік.

Кілограм свинячих ребер Наталія нарізає кубиками завбільшки як сірникова коробка. Накладає в чавунну каструлю й обсмажує на олії.

— Чавун добре тримає тепло, м"ясо в такій каструлі швидше м"якне, — ділиться кухарка.

Через 15 хв. ребра порум"яніли. Тоді Наталія всипає посічені соломкою чотири  цибулини, доливає олії й накриває кришкою. За 5 хв. додає дві морквини, нарізані кружальцями. Ще за 5 хв. вливає півсклянки м"ясного бульйону, солить.

— М"ясо від кістки починає відділятися, — Наталія виделкою перевіряє страву. — Тепер можна додавати квасолю.

Склянку звареної білої квасолі накладає ложкою на реберця, солить, притрушує базиліком. Зверху додає склянку чорносливу.

М"ясо в чавунній каструлі швидше м"якне

— Бажано, щоб чорнослив був із кісточками. Це додає страві пікантності, — зазначає кухарка. — Спершу його треба відварити впродовж 15 хвилин.

Наталія доливає ще склянку бульйону. Страву не перемішує, бо вона має тушкуватися шарами. Потім розводить у 0,5 склянки бульйону 2 столові ложки майонезу, додає 3 ложки сметани. Виливає в каструлю й ставить страву в духовку.

— Це гаряча закуска, — каже, виймаючи каструлю через 15 хв.

Свинячі реберця пахнуть чорносливом, мають солодкувато-кислий присмак. Порція реберець (150 г) у ресторані коштує 3,9 грн.

Для тарталеток із рибною стружкою Наталія бере маленькі корзинки. Їх можна купити в хлібних відділах або спекти самому. Для тіста потрібно: пачка маргарину, склянка цукру, чайна ложка солі, 4 жовтки, 4 столові ложки сметани, 2 чайні ложки порошку для печива.

Начинку готують із 200 г домашнього сиру, півпачки масла, банки консервів "Печінка тріски", солі й чорного перцю. Цією масою наповнюють корзинки. Наталія накладає начинку в кондитерський мішок і робить фігурні "трояндочки".

— Збоку кладу червону рибну стружку "Аляска", — розказує шеф-кухар. — Банка коштує 20 гривень, але її надовго вистачає, — прикрашає тарталетки петрушкою і викладає на велику тарілку.

У Минюк двоє синів. Молодший, 16-річний Юрій, теж захоплюється кулінарією.

— Любить готувати страви з м"яса, — нахвалює сина Наталія. — Коли приходять гості, допомагає нарізати салати. Дуже хочу, щоб він обрав фах кухаря. Доньки мені Бог не дав — нема кому свої знання передати.

Яблука в шоколаді замінять торт

На десерт Наталія Минюк пропонує зробити печені фаршировані сиром яблука в шоколаді. Їх можна подавати на стіл замість торта.
Кухарка вирізає ножем серединки десяти яблук. 15 хв. бланшує їх на маленькому вогні в цукровому сиропі (200 г цукру на 0,5 л води).
— Тільки не можна доводити до кипіння, бо тоді яблука потріскають, — застерігає вона.
Для начинки перемелює 0,5 кг сиру, додає 50 г родзинок, 3 чайні ложки манної крупи і стільки ж картопляного крохмалю, цукор. На дно дека або сковорідки кладе фольгу, змащує її маслом і викладає начинені яблука. Зверху поливає шоколадом. Плитку шоколадки "Оленка" треба розтопити з 50 г масла і 2 столовими ложками води.

Зараз ви читаєте новину «У свинячі реберця додають чорнослив із кісточками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі