понеділок, 15 вересня 2008 19:54

У салаті перець має плавати у пюре з аличі

— Без салату за стіл не сідаємо, — каже 57-річна Інга Кравець із Київщини. На столичному ринку "Виноградар" вона продає помідори та перець із власного городу. — Улітку нажимаємо на свіжі салати, узимку — на консервовані.

Кравець закрила 25 л овочевих салатів. Найбільше — із баклажанів, помідорів і перцю. Салати закатує в півлітрові банки.

— Цьогоріч уперше закрила декілька нових салатів, — продовжує. — Щодня бігаю в погріб дивитися, чи не зірвали.

Найулюбленіший салат Інги — соте із баклажанів і селери. Кількість овочів у салаті довільна. Жінка ріже кружальцями баклажани, кабачки, помідори, очищений від насіння болгарський перець, цибулю, моркву. Подрібнює зелень селери та корінь петрушки. Овочі складає в каструлю шарами. Кожен шар солить. Салат щільно закриває кришкою та ставить тушкуватися на плиту. Як овочі пустили сік і проварилися в ньому 15–20 хв., знімає із вогню й розкладає в пастеризовані банки.

— Швидка закуска — баклажани в томатному соку, — каже. — Але синенькі ріжу крупними кубиками та солю за годину до приготування. Потім мию. Вони не гірчитимуть.

Баклажани опускає в киплячу суміш із перекручених на м"ясорубці помідорів, солодкого перцю та часнику. Солить, додає цукор, столову ложку оцту й кілька розрізаних гірких перчин. Варить півгодини та розкладає в стерильні банки.

— Аджику готую двох видів — із перцем та з яблуками.

Для гострої аджики Кравець перекручує на м"ясорубку дві головки часнику, 1 кг солодкого й 100 г гіркого перцю. Солить і ставить на вогонь. Як закипить, додає подрібнену зелень кропу та петрушки. За 10 хв. знімає з вогню.

Для аджики з яблук перекручує на м"ясорубці 3 кг томатів, по 1,5 кг кислих яблук, моркви, болгарського перцю, цибулі, 2 головки часнику, 10 стручків гіркого перцю. Як закипить, додає 1 ст. ложку солі, 4 ст. ложки цукру та склянку олії. Варить 3 год.

Найоригінальніший у Кравець — салат із болгарського перцю в аличі. Вибирає жовтий перець, чистить і ріже смужками. Бланширує в окропі 2–3 хв. і залишає охолоджуватися.

— Два кіло аличі варю до м"якості в трьох склянках води, — розповідає. — Ягоди із водою протираю крізь сито. Додаю сіль, цукор, кілька горошин духмяного перцю, лавровий лист, ллю трохи олії.

Перець кладе в пюре, варить 10–15 хв. і розкладає в стерильні банки. Він має плавати в пюре.

Зараз ви читаєте новину «У салаті перець має плавати у пюре з аличі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі