Уманка 29-річна Олександра Білик щонеділі варить юшку. Рибу купує на базарі.
— Для юшки беру щуку, судака чи окуня. Спочатку кип'ячу воду, підсолюю, кидаю нарізану цибулю та моркву. Коли закипить, кладу шматки риби, доводжу до кипіння знову і вливаю дві-три склянки молока. Насамкінець додаю ложку слівочного масла. Перед подачею на стіл приперчую і притрушую різаною петрушкою.
Ще Олександра готує юшку із шампанським чи горілкою.
— Спочатку варю бульйон із дрібної риби. Виймаю з неї тільки нутрощі й зябра, а решту замотую в марлю і варю хвилин 15 із приправами, морквою, цибулею, сіллю. Окремо готую курячий бульйон. Тоді проціджую обидва бульйони і зливаю в одну каструлю. Далі чищу й нарізую будь-яку велику рибу, кладу до бульйону та варю до готовності. У кінці можу влити стакан шампанського чи грам 100 горілки.
Олександра Білик кожному в тарілку кладе шматок риби, заливає наваром, притрушує зеленню.
— Із вареної риби можна повиймати кістки, щоб за столом із нею було менше проблем. У юшку можна додати трохи зеленого горошку, квіточки з вареної моркви, шматочки лимону.
Коментарі