четвер, 14 червня 2007 19:30

У рибні ковбаски кладуть сало й куряче філе

У ресторанах "Пузатої хати" по четвергах — рибний день, як колись у радянські роки. Щоденне меню доповнюють дев"ятьма рибними стравами. Тільки у четвер можна поїсти рибні деруни, котлети або ковбаски, рибу по-італійськи, з овочами, в горіховому соусі. Страви у київських закладах коштують від 4 до 10 грн.

— Салат "Айсберг" ми спочатку готували тільки для рибного дня. Але з березня перевели його в щоденне меню, — каже головний технолог "Пузатої хати" Валентина Козирська, 50 років. — Страва готується із зеленого салату "Айсберг". Додаємо коктейльні креветки, початки молодої консервованої кукурудзи та свіжий огірок. Поливаємо гірчичною заправкою. Трохи важкувато було навчити наших кухарів її робити.

Гірчичну заправку роблять із німецької гірчиці. Її змішують з лимонним соком, оливковою і соняшниковою олією. Обов"язково додають цукор за смаком.

Порція "Айсберга" — найменша з салатів "Пузатої хати" — 100 грамів. Вона коштує 8,50 грн.

— Готуємо також рибні деруни, вони у нас в меню на сніданок, — веде далі технолог. — Робимо масу, як на звичайні деруни: у терту картоплю кидаємо яйце, цибулю, перець, сіль. Додаємо дрібно порізану білу рибу — судак чи мерлузу. А також кріп. Риба любить кріп.

На порцію виходить чотири деруни зі сметаною. Страва коштує 4,50 грн.

Мерлузу в "Пузатій хаті" подають під горіховим соусом. Валентини Козирська каже, він схожий на грузинський соус сациві.

Для дерунів дрібно січуть судака чи мерлузу

— На сковорідці кілька секунд обсмажуємо тертий часник. Його треба небагато, тільки для запаху. Потім кидаємо порізану цибулю і смажимо, доки вона стане прозорою. Заливаємо вершками, приправляємо перцем, сіллю. Хай вершки покиплять щонайбільше 5 хв. Наостанок додаємо мелені грецькі горіхи.

Чималий шматок риби, политої горіховим соусом, коштує 8,30 грн. Часник у страві майже не відчувається, а горіхи попадаються.

Із фаршу судака чи мерлузи в ресторані пропонують рибні ковбаски. Перемелюють рибу, сало, куряче філе та цибулю. Руками формують ковбаски, обкачують у сухарях. Спочатку обсмажують у грилі, а потім дотушують у пічці в режимі "пар-жар".

— Удома посмажені ковбаски можна поставити у мікрохвильову піч на півтори-дві хвилини, якщо пічка потужна, — радить технолог ресторану.

За рибний день кияни з"їдають близько трьох сотень порцій рибних ковбасок за 4,5 грн.

Але на підносах відвідувачів "Пузатої хати" на Подолі в обід рибного дня в основному м"ясо, вареники, салати, рис, картопля. За 20 хв., доки кореспондент "ГПУ" спостерігав за відвідувачами, рибні страви траплялися зрідка. Двоє чоловіків із підносом чекають, поки приберуть столик біля вікна. Серед інших страв, якими вони обідають,  риба зі шматочком лимона.

— Я люблю всі страви з риби, — каже киянин Ігор Любимов, 38 років. — Пробував рибні деруни. Зараз взяв форель. Але сам рибу не готую.

Зараз ви читаєте новину «У рибні ковбаски кладуть сало й куряче філе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі