четвер, 04 грудня 2008 18:04

У піст священики радять їсти морепродукти

 

Різдвяний піст розпочався 28 листопада, закінчиться на Різдво. Триватиме 40 днів. За церковним каноном він несуворий. В усі дні, крім середи та п"ятниці, можна їсти рибу і страви, заправлені олією.

— Найсуворіший піст останнього тижня перед Різдвом, тоді бажано утриматися навіть від риби та олії, — каже священик із Полтави Валерій Мараховський.

Його улюблена пісна страва — гороховий суп із грибами:

— Готуєте звичайний гороховий суп із морквою й картоплею. Наприкінці смажите в олії покраяні смужками гриби. Я беру вєшенки — вони найдухмяніші. Додаєте в суп, залишаєте на вогні на 5 хвилин.

Церква дозволяє не постувати літнім людям, малим дітям, вагітним, хворим і тим, хто важко працює. Перед тим як відмовитися від посту, належить отримати благословення духівника.

— Витримати піст неважко, якщо продумати страви, — запевняє благочинний Кобеляцького району  отець Дмитро Кулічковський. — Моя родина готує пісні голубці. Для страви треба натерти на тертці сиру картоплю. Змішати порівну з відвареним рисом. Солити та перчити за смаком. Загорнути у завчасу відварене листя капусти. Скласти до каструлі, залити водою і тушкувати. За бажанням можна додати томатний соус.

Священики радять не обмежуватися лише споживанням риби, а готувати також морепродукти.

— Я знаю дуже добрий салат із відварених кальмарів, — переказує клірик Полтавської єпархії отець Євгеній Полтавець. — Їх нарізаю кільцями, варену картоплю кришу кубиками, додаю зелений горошок, огірок. Заправляю пісним майонезом.

Виходити з посту треба обережно. У перші Різдвяні дні, коли дозволено їсти м"ясо, слід обов"язково включати в раціон перші страви.

Зараз ви читаєте новину «У піст священики радять їсти морепродукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі