Різдвяний піст розпочався 28 листопада, закінчиться на Різдво. Триватиме 40 днів. За церковним каноном він несуворий. В усі дні, крім середи та п"ятниці, можна їсти рибу і страви, заправлені олією.
— Найсуворіший піст останнього тижня перед Різдвом, тоді бажано утриматися навіть від риби та олії, — каже священик із Полтави Валерій Мараховський.
Його улюблена пісна страва — гороховий суп із грибами:
— Готуєте звичайний гороховий суп із морквою й картоплею. Наприкінці смажите в олії покраяні смужками гриби. Я беру вєшенки — вони найдухмяніші. Додаєте в суп, залишаєте на вогні на 5 хвилин.
Церква дозволяє не постувати літнім людям, малим дітям, вагітним, хворим і тим, хто важко працює. Перед тим як відмовитися від посту, належить отримати благословення духівника.
— Витримати піст неважко, якщо продумати страви, — запевняє благочинний Кобеляцького району отець Дмитро Кулічковський. — Моя родина готує пісні голубці. Для страви треба натерти на тертці сиру картоплю. Змішати порівну з відвареним рисом. Солити та перчити за смаком. Загорнути у завчасу відварене листя капусти. Скласти до каструлі, залити водою і тушкувати. За бажанням можна додати томатний соус.
Священики радять не обмежуватися лише споживанням риби, а готувати також морепродукти.
— Я знаю дуже добрий салат із відварених кальмарів, — переказує клірик Полтавської єпархії отець Євгеній Полтавець. — Їх нарізаю кільцями, варену картоплю кришу кубиками, додаю зелений горошок, огірок. Заправляю пісним майонезом.
Виходити з посту треба обережно. У перші Різдвяні дні, коли дозволено їсти м"ясо, слід обов"язково включати в раціон перші страви.
Коментарі