Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2007 17:57

У "Котигорошку" готують 10 різновидів вареників

У львівському кафе-барі "Котигорошко" найбільший у місті асортимент вареників. У меню завжди з десяток начинок: картопля, картопля з гречкою або грибами, лівер, капуста, мак із квасолею, сир. Улітку з"являються зі свіжими чорницями, вишнями та сливами. Порція з 14 вареників коштує 7 грн.

Офіціантка підносить двом відвідувачам страву у глибокій глиняній тарілці. У меншій — сметану. Чоловік та жінка замовили на обід вареники з картоплею та грибами. На десерт до чаю — порцію з маком та медом.

— Наше кафе працює восьмий рік. Вареники були з самого початку, — розповідає директорка закладу Наталя Броварник, 43 роки. — Готувати їх запросили 55-річну Ганну Михайлів. Ми знали, що у цій справі їй немає рівних — усе-таки 35 років досвіду.

Ганна готує тісто за традиційним рецептом.

— Мука, кип"ячена вода, сіль та яйця — ось і весь секрет, — розповідає кухарка. — Головне, щоб тісто відчувало руки — я ж уручну і замішую, і ліплю. Воно має бути м"яким, але при цьому не клеїтися до рук та стільниці.

Аби вареники виходили однакового розміру, кружечки з тіста жінка вирізає скляними чарками. Більша — для вареників, менша — для вушок (так називають маленькі вареники з печерицями).

— Ми готували вушка до борщу, але якось спробували подавати як окрему страву — пішли на ура, — говорить кухарка кафе Мар"яна Флюд, 40 років, яка допомагає Михайлів ліпити. Жінка вправно накладає начинку на середину, зліплює краї. Потім ріжки вушок зводить докупи.

Мука, кип"ячена вода, сіль та яйця — ось і весь секрет

— Тісто для вушок таке саме. А для начинки нарізаємо печериці соломкою, підсмажуємо їх на олії з дрібно посіченою цибулиною, солимо й перчимо за смаком, — додає Мар"яна. — Їх можна кидати у борщик або відварити й полити шкварками чи сметаною, як ми робимо.

Жінки відставляють набік дерев"яні дошки з рівними рядами готових вушок і беруться за вареники з квасолею та маком. Вони — найпопулярніші в кафе.

— Квасолю відварили, а мак промили та запарили окропом на 20 хвилин. Потім злили воду та перемололи усе через м"ясорубку, — розказує Ганна Михайлів. — Ці вареники можна подавати зі шкварками. А якщо полити медом, виходить смачний десерт.

До вареників, окрім сметани та шкварок, у кафе подають підливу з грибів і язика, а також мачанку. До солодких — мед.

— Для мачанки треба підсмажити на олії цибульки, влити сметани, посолити та поперчити за смаком, — ділиться Флюд.

Підливу готують на сковорідці. Відварений язик та печериці нарізають смужками, цибулю дрібно кришать. Усе підсмажують на олії. Потім додають сметану.

— Підливу не треба кип"ятити, достатньо довести до кипіння, — радять кухарі.





"Ліниві" вареники треба нарізати ромбиками

У кафе "Котигорошко" готують ліниві вареники з вареної картоплі, сиру та муки.

— Відварену картоплю товчу, коли охолоне, додаю сир, яйце — й це все добре розтираю, — розповідає кухарка кафе Мар"яна Флюд. — Потім додаю сіль, перець, муку і замішую. Тісто розкачую на стільниці до товщини три сантиметри. Нарізаю ромбиками та варю в підсоленій воді.

До лінивих вареників подають шкварки, сметану або мачанку.

Ягоди загортають у заварне тісто

46-річна львів"янка Леся Мацак для вареників з ягодами робить заварне тісто. Воно швидше готується, тому ягоди не розварюються.
— На півкілограма муки треба склянку окропу. До миски з мукою поступово наливаю гарячу кип"ячену воду та вимішую ложкою, — розповідає господиня. — Тісто гаряче, тому треба бути обережним, щоб не попекти руки. Коли охолоне, можна підмішати ще муки.
За словами жінки, з таких вареників ягідний сік не витікає, вони залишаються повними та білими.

Зараз ви читаєте новину «У "Котигорошку" готують 10 різновидів вареників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути