четвер, 06 грудня 2007 18:40

У кафе "Витребеньки" можна спробувати дев"ять вин

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Власник кафе ”Витребеньки”, що відкрилося в містечку Збараж на Тернопільщині, Юрій Комендат показує напої зі свого винного погреба
Власник кафе ”Витребеньки”, що відкрилося в містечку Збараж на Тернопільщині, Юрій Комендат показує напої зі свого винного погреба

"Я давно хотіла побувати на дегустації. Друзі розповіли, що у Збаражі відкрився перший на Тернопільщині винний погріб. Відразу поїхала туди, — розповідає тернополянка Наталя Колесник, 21 рік. — Дуже люблю справжнє вистояне вино. Найбільше мені сподобалося чилійське "Каберне Совіньйон". Колір рубіновий, смак трохи терпкий, а пахне смородиною, мигдалем і фіалками".

У збаразькому кафе "Витребеньки" можна спробувати дев"ять сортів вина. Відвідувачі платять 35 грн і куштують по 25 г напоїв. Дегустація починається із білих сухих вин, закінчується червоними десертними. На закуску подають білий хліб і розплавлені італійські сири пармезан і моцареллу.

— Це неправда, що біле вино треба подавати з рибою, а червоне — з м"ясом. Їжте, як вам смакує, — переконує власник кафе Юрій Комендат, 44 роки. — Запам"ятайте: від доброго вина голова не болить. Те, що продають у магазинах по 18–22 гривні — переважно неякісне. Дуже важко вибрати щось хороше. А за наші вина я можу сказати точно. Випробовую сам.

Дегустації відбуваються в погребі кафе. Там температура +14C°. Стіни та полички, де лежать пляшки, зроблені з каміння. А великий стіл через усю залу — з вапняку. На ньому не залишається плям від вина, а поверхня не сиріє та не пліснявіє.

Лише мускат пахне виноградом

— Спочатку треба оцінити запах вина. Потім злегка похитати бокалом, щоб смак був насиченіший. Першу порцію треба потримати під язиком, і ви відчуєте всю повноту смаку. А вже потім можна випивати решту, — розповідає правила дегустації Юрій Михайлович.

У вина можуть бути різні аромати — чорної смородини, мигдалю, вишні, меду. Лише мускат пахне виноградом.

— Херес п"ють перед їжею. Але серед наших клієнтів він не дуже популярний, бо пахне полином. Його теж роблять із винограду, — пояснює, відкорковуючи пляшку. — А от мадера подобається відвідувачам значно більше. Вона нагадує коньяк, хоча за один раз її не розсмакуєш.

Закарпатські та кримські вина Юрій Комендат закуповує у львівському супермаркеті "Метро" та тернопільському "Родина". Напої коштують від 25 до 500 грн за пляшку.

— Схожі винні погреби я бачила в Угорщині. Там у Долину красунь, біля містечка Егер, возять туристів на дегустацію. Приємно, що в нас тепер теж є. Тут така загадкова середньовічна атмосфера, — каже після дегустації тернополянка Наталя Шостак, 27 років. — Я не дуже розуміюся на спиртних напоях, але відчувалося, що вина якісні.

Чай "мате" готують на моршинській воді

У "Витребеньках" на балках висять качани кукурудзи. Барна стійка зроблена зі скрині. Її мати Юрія Комендата привезла під час переселення з Польщі. На стелі висить гасова лампа, а у стіні вмуровано діючий камін ручної роботи. Підлога і сходи до погребу вистелені цеглою "під паркет". Для закладу Комендат використав 10 тис. 100-річних цеглин із родинного обійстя. Тому кафе називається "Витребеньки" — бо витребеньки в усьому.
Заклад спочатку хотіли назвати "Будьмо, гей!". Але передумали, бо "гей" нині багатозначне слово. А ідея про винний погріб з"явилася, коли будівельники, які рили котлован під кафе, відкопали старий льох. У збаразьких "Витребеньках" можна скуштувати диво-млинець за 8,40 грн, смажене морозиво за 14,4, "М"ясо під покривалом" за 17,1 грн. Також подають чай "мате" на моршинській воді.

Зараз ви читаєте новину «У кафе "Витребеньки" можна спробувати дев"ять вин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі