пʼятниця, 06 червня 2008 17:46

У холодний борщ овочі ріжуть соломкою

"Ще моя мати свєкольник готувала у спекотні дні, бо гарячі страви тоді у рот не лізуть, — каже киянин Василь Сивоус, 60 років. — Заздалегідь, за кілька тижнів, для холодного борщу треба приготувати буряковий квас. Без нього свєкольник — не свєкольник".

Василь Петрович готує буряковий квас у відрі. Спочатку миє й чистить із 5 кг червоного буряка. Овочі вибирає насиченого темно-малинового кольору. Половину буряків ріже тонкими кружальцями, решту кладе у відро цілими. Сивоус заливає овочі холодною кип"яченою водою, накриває кришкою та ставить у тепле місце. Як настій трохи побродить, переставляє відро в холодний погріб чи підвал. Якщо з"являється стійка піна чи пліснява — знімає.

— За 11–14 днів із бурякового квасу можна готувати холодний борщ, а можна й так пити, — веде далі Василь Петрович. — Інколи беру з відра кухлик квасу й одразу ж доливаю кухлик води. Додавати можна, поки квас не стане блідим.

Далі естафету в приготуванні "свєкольника" переймає дружина Сивоуса — 58-річна Лариса Іванівна. У холодний борщ жінка ріже соломкою печений і варений буряк. Овочів бере порівну. Як зовсім охололи, додає порізану зелену цибулю, подрібнені варені яйця та свіжі огірки.

— З огірків обов"язково зчищаю шкірку, вони швидше віддадуть свій сік і борщ смачнішим буде, — пояснює Лариса Сивоус. У страву вона додає сіль, трохи цукру, все заливає буряковим квасом. — У кожну тарілочку кладу ложку сметани. Свєкольник стає яскравого рожевого кольору.

Якщо Лариса Іванівна на кілька днів їде на дачу, залишає все необхідне для страви у холодильнику.

— Я лише беру з кожної миски по ложці подрібнених овочів і заливаю квасом, — додає чоловік. — Бо влітку це моя найсмачніша їжа!

Киянка Ірина Корпінько, 40 років, у холодний борщ кладе варену ковбасу. Жінка ріже її соломкою, як і всі овочі.

— Але частіше я додаю небагато варених грибів, — веде далі Ірина. — Підійдуть будь-які, та печериці швидше готуються. Такий борщик називаю лікувально-дієтичним.

Іринин син Юрій, 20 років, не розділяє захоплення матері "свєкольником". Тому Корпінько годує сина з ложки.

На Чернігівщині у "свєкольник" кладуть варену яловичину. М"ясо ріжуть кубиками.

— Червоний буряк варю чищеним із оцтом, тоді він не втратить свого красивого кольору, — каже чернігівка Валентина, 33 роки. Буряк жінка тре на тертку з великими отворами, додає порізаний огірок без шкірки, варені яйця, яловичину, зелену цибулю, кріп, дрібку лимонної кислоти. — Дехто заливає овочі відваром із буряка, але я люблю — просто холодною підсоленою кип"яченою водою.

Зараз ви читаєте новину «У холодний борщ овочі ріжуть соломкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі