понеділок, 20 жовтня 2008 16:29

У фінських ресторанах пригощають м"ясом диких лосів

Автор: фото: Ірина ШУРИГА
  Відвідувач замовив фінську національну страву — запечений сир із соусом зі свіжої морошки. У ресторанах Гельсінкі наїдок коштує приблизно 15 євро
Відвідувач замовив фінську національну страву — запечений сир із соусом зі свіжої морошки. У ресторанах Гельсінкі наїдок коштує приблизно 15 євро

"У ресторані принесли страву — ледь не заплакав. Подумав, кілька днів у Гельсінкі не витримаю — помру, — ділиться враженнями від невеликих порцій у фінських ресторанах киянин Анатолій, 30 років. Чоловік їздив на тиждень у відрядження до Фінляндії. — Місцеві так розхвалювали свою качку, що не втримався й замовив".

Офіціант приніс замовлення. На тарілці — маленький шматок качиного філе й невелика кулька картопляного пюре на кружальці смаженого кабачка.

— У меню ж зазначалося: качка, картопля й салат, — нарікає Анатолій. — За цю страву заплатив 30 євро й пішов голодним. Одне зрозумів, фіни їдять мало.

Анатолій додає, що восени в країні сезон лосятини й оленятини.

— Оленів на м"ясо вирощують на фермах. А лосі — дикі. Їх впольовують у лісах. Восени тварини набирають вагу, жирніють. Страви з них смачні, але м"ясо трохи жорсткувате й солодкувате. Нагадує яловичину.

Скуштувати рибу радять на площі міста.

— Вибираєш уподобану рибку, при тобі її чистять і смажать. Подають на одноразовому посуді з хлібом, лимоном, гарніром. Поряд змайстрували дерев"яні столики.

Каже, туристам у Фінляндії пропонують національну страву — місцевий розігрітий сир, политий соусом зі свіжої морошки.

— Соус чи свіжу морошку там подають і до м"яса, і до десертів. З неї готують соки, вино, киселі з молоком, печуть пироги. Неймовірно смачний із морошкою шоколад.

До страв подають плодово-ягідні вина місцевих виробників.

Зараз ви читаєте новину «У фінських ресторанах пригощають м"ясом диких лосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі