четвер, 03 січня 2008 15:34

У душанину кладуть копчену рибу

Житомирянка Алла Міліневська, 54 роки, душанину готує за рецептом прабабусі.

— Це традиційна різдвяна страва, — пояснює Алла Сеофілівна. — Рецепт передається від покоління до покоління. Кожен компонент готують окремо, а потім усе тушкується разом.

Міліневська відварює сушені гриби: білі, краснюки, бабки. За 20 хв. зливає воду. Ріже їх маленькими шматочками, заливає водою і ще 40 хв. варить.

На 4-літрову гусятницю купує 2,5–3 кг свіжомороженої риби: судака, хека чи палтуса. Каже, із жирної риби страва виходить смачна, а горбуша чи скумбрія нададуть душанині пікантності. Жінка відділяє філе від кісток, ріже шматочками по 1,5–3 см. Солить, перчить і обсмажує на олії.

Потім Алла Сеофілівна обсмажує шматки картоплі до напівготовності.

— Можна й не смажити, але так смачніше, — додає житомирянка.

На дно гусятниці Міліневська викладає картоплю. На неї шарами кладе кільця моркви та цибулі. На овочі — зварені гриби та смажену рибу. Так кілька шарів. Душанину солить, перчить, додає трохи цукру, олії й заливає бульйоном, в якому варилися гриби.

— Рідина має покривати страву, — Алла Сеофілівна ставить гусятницю в духовку.

За годину господиня кидає у страву кілька горошинок чорного та духмяного перцю, подрібнений часник. Зверху кладе петрушку й гілочку кропу. Знову ставить тушкуватися на 20–30 хв. Потім вимикає духовку — душанину залишає мліти.

— За 20 хвилин до кінця приготування можна додати кілька шматочків прикопченої рибки чи шпротину, — додає господиня. — Це надасть страві аромату копченості. Духмяні травки теж не завадять.

Душанину смачно їсти і гарячою, і холодною.

Що потрібно

На 4-літрову гусятницю: 3 кг свіжомороженої риби, 12–15 великих сушених грибів, картопля, морква, цибуля, сіль, перець.

Зараз ви читаєте новину «У душанину кладуть копчену рибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі