Житомирянка Алла Міліневська, 54 роки, душанину готує за рецептом прабабусі.
— Це традиційна різдвяна страва, — пояснює Алла Сеофілівна. — Рецепт передається від покоління до покоління. Кожен компонент готують окремо, а потім усе тушкується разом.
Міліневська відварює сушені гриби: білі, краснюки, бабки. За 20 хв. зливає воду. Ріже їх маленькими шматочками, заливає водою і ще 40 хв. варить.
На 4-літрову гусятницю купує 2,5–3 кг свіжомороженої риби: судака, хека чи палтуса. Каже, із жирної риби страва виходить смачна, а горбуша чи скумбрія нададуть душанині пікантності. Жінка відділяє філе від кісток, ріже шматочками по 1,5–3 см. Солить, перчить і обсмажує на олії.
Потім Алла Сеофілівна обсмажує шматки картоплі до напівготовності.
— Можна й не смажити, але так смачніше, — додає житомирянка.
На дно гусятниці Міліневська викладає картоплю. На неї шарами кладе кільця моркви та цибулі. На овочі — зварені гриби та смажену рибу. Так кілька шарів. Душанину солить, перчить, додає трохи цукру, олії й заливає бульйоном, в якому варилися гриби.
— Рідина має покривати страву, — Алла Сеофілівна ставить гусятницю в духовку.
За годину господиня кидає у страву кілька горошинок чорного та духмяного перцю, подрібнений часник. Зверху кладе петрушку й гілочку кропу. Знову ставить тушкуватися на 20–30 хв. Потім вимикає духовку — душанину залишає мліти.
— За 20 хвилин до кінця приготування можна додати кілька шматочків прикопченої рибки чи шпротину, — додає господиня. — Це надасть страві аромату копченості. Духмяні травки теж не завадять.
Душанину смачно їсти і гарячою, і холодною.
Що потрібно
На 4-літрову гусятницю: 3 кг свіжомороженої риби, 12–15 великих сушених грибів, картопля, морква, цибуля, сіль, перець.
Коментарі
1