пʼятниця, 01 квітня 2011 01:15

У буряки кладуть грибний фарш

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Із фаршированих, запечених із сиром буряків роблять кораблі. На шпажки наколюють тонко нарізані огірки й моркву — виходять вітрила
Із фаршированих, запечених із сиром буряків роблять кораблі. На шпажки наколюють тонко нарізані огірки й моркву — виходять вітрила

18-річних студенток-кухарів із Рівного учать готувати на фуршет. Рецепти обирають місцеві, шукають по районах. Дівчата мають упоратися за 2 год.

— Беремо найдешевші продукти. Те, що росте на городі, — розповідає студентка Юлія Симощук. — Із покупного використовуємо хіба майонез, желатин, консерви, твердий сир та перець.

Дівчина готує закуску "Вітрила" — фаршировані буряки по-сарненському. Миє і варить до м'якості п'ять середніх буряків. Чистить 300 г печериць, нарізує їх. Смажить на розігрітій олії дві порізані цибулини. Викладає гриби. Потім додає дві ложки густої сметани. Заливає у сковорідку півсклянки кип'яченої води, доводить суміш до кипіння, приперчує.

Варені буряки розрізає навпіл і виймає середину. Залишає стінки завтовшки 0,5 см. Розкладає у половинки грибний фарш. Зверху натирає на тертушці твердий сир і ставить буряки на кілька хвилин у духовку, щоби сир розплавився.

— Це кораблі. Щогли робимо із шпажок, на які наштрикуємо "вітрила" — тонкі шматки огірка або моркви. Щоби м'якоть буряків не пропадала, тремо її. Заправляємо сіллю, зубчиком часнику,  меленими волоськими горіхами, сметаною та ложкою вишневого сиропу або варення. Виходить іще одна закуска.

Валентина Козачок за 20 хв. приготувала бутерброди по-березнівському. Для фаршу зварила накруто два яйця і перетерла їх із банкою консервованих сардин. Цю масу викладає на хліб. Зверху кладе скибку помідора, ще один шар начинки і закриває хлібом.

— Фаршем можна заправляти профітролі, маленькі булочки із заварного тіста. Вони пусті всередині, — каже. — Щоб були схожі на жабенят, роблю "очі" з перцю горошком та майонезу. Навколо розкладаю свіжі огірки, помідори, зелень і картопляники по-володимирецькому. Їх готую із пюре, яйця, цибулі та борошна. Смажу на олії.

Гострою закускою є помідори по-рівненському. Страва популярна в кожному міському  ресторані. Її приготують 10 хв.

— Вибираю три стиглі томати. Помідори-сливки не підійдуть, вони не мають соку, — говорить студентка Тетяна Ярмолюк. — Ріжу їх кільцями по півсантиметра. Зверху кружальця густо намащую майонезом із часником. Останній шар — тертий сир. Можна посипати чорним або червоним перцем. Подаю на листі салати із свіжою зеленню.

М'ясну нарізку до столу дівчата готують у вигляді квітів. З тонких пластів шинки та вареної ковбаси скручують бутони троянд. У шматки білого сала вкладають по смужці моркви, щоб нагадували лотос.

До шампанського або десертних вин готують заливні яблука по-гощанському.

— Фрукти підійдуть і домашні, але треба брати гарні, щоби шкурка була без пошкоджень, — розказує Ірина Шепеляєва. — Імпортні з ринку краще ошпарити окропом, бо їх змащують парафіном. Яблука мають бути солодкі.

Дівчина вирізає середину, залишає стінки завтовшки як палець. Шарами заливає у дірку різнокольорове желе — полуничне, ківі, апельсинове. Кожен колір має застигати окремо. Охолоджені яблука фігурно розрізає на скибки і викладає у вази.

— Якщо мало часу, то розчиняю у склянці води пакетик желе з магазину. Але смачніше зробити самій. 2 столові ложки желатину мають годину набухати у склянці холодної кип'яченої води. Потім суміш гріємо на вогні, але не кип'ятимо. Змішуємо із склянкою сиропу чи фруктового соку й заливаємо в яблука. Коли остигне, зверху посипаю корицею, тертим шоколадом або додаю збиті вершки.

Зараз ви читаєте новину «У буряки кладуть грибний фарш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі