— Із горіхами готую печиво, кекси, торти. Найбільше люблю пляцок Горіховий принц, — розповідає киянка Олександра Селезньова, 37 років. — Уперше готувала такий на Різдво. Хотіла свекруху вразити, бо вона в мене велика хазяйка. Була в захваті. У розрізі видно все багатство начинки. Виходить повітряна завдяки шоколадним вафлям.
Відділяє сім білків від жовтків. Спочатку збиває білки з дрібкою солі та 3/4 склянки цукру. Додає жовтки. Сюди просіює півтори склянки борошна. Всипає 2 ст. л. какао та 1 ч. л. розпушувача. Перемішує та виливає тісто у форму для запікання. Вмикає духовку на 180°С. Коли розігріється, ставить усередину тісто на 40 хв. Охолоджує та розрізує на два коржі.
— Тепер беруся за горіховий прошарок. Вафлі краще взяти зі смаком горіху.
Збиває сім білків зі 150 г цукрової пудри. Додає 200 г волоських горіхів і 100 г кокосової стружки. Нарізує 150 г вафель у шоколаді. Змішує продукти та виливає на деко, застелене папером. Випікає 30 хв. за температури 170°С.
— Пляцок можна зробити ще й п'яним. Завдяки м'ясистому розпареному чорносливу, начинка виходить соковитіша. Він також додає легкого алкогольного присмаку.
Заливає 400 г чорносливу окропом, залишає на 30 хв. Або краще коньяком, але заливати треба за 2 год. Зливає воду, сливи підсушує на паперовому рушнику та подрібнює. Викладає на крем. Розтоплює 100 г шоколаду та поливає ним сливи.
— Без вершкового крему в десерті не обійтися. Він підкреслює смак горіха та чорносливу. Якщо сюди зробити ароматний крем, він перекриє горіховий.
Варить пудинг із семи жовтків. Всипає по 3 ст. л. борошна та крохмалю. Підсолоджує 4 ст. л. цукру. Наливає три з половиною склянки молока та перемішує. Знімає крем із плити й охолоджує. Додає 200 г розм'якшеного вершкового масла. Натирає сюди три вафлі в шоколаді та плитку білого чи молочного шоколаду. Перемішує. Викладає шар бісквіта на широку тарілку. Змащує кремом і накриває горіховим прошарком. На нього кладе розмочений чорнослив.
— Коли готувала вперше, то торт на тарілці посунувся. Коржі не хотіли триматися купи. Тому зробила густіший крем, ніж було вказано в рецепті. І додала розмочений чорнослив. Він склеїв коржі.
Мастить решту крему та накриває другою частиною бісквіта. Поливає половиною плитки чорного шоколаду. Викладає шматки горіхів.
Коментарі