четвер, 29 березня 2007 18:06

Тісто вимішують не менше години

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Шеф-кухар ресторації ”Монастирська трапезна” при Видубицькому чоловічому монастирі в Києві Ганна Кравченко ромову й заварну паски спекла для нашої газети. Великодні паски в ресторані готуватимуть наступного тижня — з четверга до суботи. Торік там пекли 15
Шеф-кухар ресторації ”Монастирська трапезна” при Видубицькому чоловічому монастирі в Києві Ганна Кравченко ромову й заварну паски спекла для нашої газети. Великодні паски в ресторані готуватимуть наступного тижня — з четверга до суботи. Торік там пекли 15

На Великдень у ресторації "Монастирська трапезна" при Видубицькому чоловічому монастирі в Києві кухарі готуватимуть три види пасок: заварну із вершками, козацьку з мигдалем та ромову з родзинками.

Шеф-кухар ресторану Ганна Кравченко несе з кухні дві тарілки з пасками, прикрашеними квітами.

— Із рожевими квіточками — це заварна, а з блакитними — ромова, — пояснює Ганна Григорівна. — Заварна виходить рихла, пухка, з великими дірочками. Ромова — солодка, жовтого кольору, з "дрібненьким" тістом. Тому ця паска довго стоїть і не черствіє. Вона схожа на польський хліб.

Кухар радить пекти паску о п"ятій годині ранку. У домі цього дня має бути спокійно, без протягів, суперечок та крику.

Для ромової паски Ганна Кравченко в тепле молоко додає цукор — нехай розтане. У склянці молока розводить дріжджі й змішує обидві маси. Усипає частину просіяної муки, збиває і ставить у тепле місце. Жовтки розтирає дерев"яною ложкою 10–15 хв. У білу масу додає відпарені родзинки й ваніль. Змішує їх із тістом, поступово додає ще трохи борошна. Вимішує так, щоб тісто стало без "крупинок". Кладе цукати, розтоплене масло, ром і решту муки. Наостанок виливає збиті до густої піни білки. Вимішує і ставить у тепле місце підходити. Готове тісто викладає у форму — воно має займати третину посудини.

Заварна паска виходить із великими дірочками

Заварну паску печуть із 50 жовтків. У теплі вершки Ганна Григорівна додає 3 склянки борошна, перетирає до однорідної маси. Жовтки розтирає до білого кольору і ставить на водяну баню. Вливає до жовтків розведені в молоці дріжджі. А потім усе це — до першої маси. Тісто збиває поки воно не перетвориться на густу сметану. Тоді ставить на опару.

— Як підніметься та вже почне осідати в мисці — тісто готове. Додаю ще муки, розтоплене масло, цукор, ваніль і натертий мигдаль. Вимішую не менше години. Як воно вже в мисці запузириться, а в руках — ростиме, викладаю в форми. На дно кладу змащений олією пергамент.

У формі паски підходять дві години. Ганна Григорівна мастить їх жовтком і пече в духовці при 180 градусах.




Що потрібно на ромову паску

1 л кип"яченого молока, 150 г дріжджів, 400 г цукру, 12 яєць, чайну ложку солі, 2 пачки ванільного цукру, 0,5 кг вершкового масла, 200 г родзинок, 100 г рому (або коньяку), склянку цукатів, 1,3 кг борошна.


Що потрібно на заварну паску

2 склянки вершків, 50 жовтків, 150 г дріжджів, 50 г молока, 300 г цукру, 2 пачки ванільного цукру, 3 зерна гіркого мигдалю та 800 г борошна.

У Жмеринці паски печуть на горілці

Надія Шевчук, 62 роки, понад сорок років працювала на Жмеринському хлібозаводі. Щороку пекла паски. Вдома на Великдень завжди готувала свою.
— Печу за маминим рецептом — на горілці. Мама казала, що на ній паска дужче бродить і виходить пухкенька, — розповідає Надія Іванівна. Вона живе в селі Сербинівці Жмеринського району Вінницької області. Жінка приїжджає раз на місяць до Києва — продає чорнослив, квасолю, сир, молоко й гриби.
На 6–8 пасок вона розчиняє у 2 л кип"яченого молока 100-грамову пачку "Львівських" дріжджів. Жовтки (20 шт.) збиває з цукром (літрова банка). Обидві маси змішує й додає просіяне борошно. Солить, кладе ваніль і поливає горілкою (50 г). У добре вимішене тісто виливає розтоплене масло, маргарин і кидає родзинки. Знову місить.
— Завжди перевіряю, чи готове тісто. Коли воно підійде, натисну пальцем: якщо опуститься і зразу ж підніметься — готове. Розкладаю його у форми і годину печу. Перші 15 хвилин не зазираю в духовку, щоб паски не впали.
63-річна Маргарита Степанівна із Закарпаття торгує в Києві плетеними з лози корзинками.
— Кияни печуть маленькі солодкі паски із "начинкою". А ми робимо пісні, як хліб. Величезні отакі, щоб вистачило на всю родину, — показує на величеньку корзину. — Не солодкі. Щоб до м"яса були смачні.
На 10 кг борошна жінка бере 100 г дріжджів, 3 л парного молока, 10 яєць, 1 л сметани, 200 г вершкового масла, трохи цукру, сіль, ваніль. Масла кладе небагато. Каже, що воно не дає пасці рости. Вимішує тісто. Коли воно вже не липне до рук і миски, розкладає по  формах. Зверху прикрашає хрестиками з тіста, а по колу — плетеною косою.
Перед випіканням перевіряє піч. Кидає всередину білий папір. Якщо він загориться чи почорніє — рано саджати, паски пригорять. А як пожовтіє — садить у піч на півтори години.

Зараз ви читаєте новину «Тісто вимішують не менше години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі