— Баба ніколи не купувала хліб. Завжди балувала нас домашнім, — розповідає 36-річна Єлизавета Глінська, суддя телевізійного кулінарного шоу "МастерШеф". — Я теж печу сама.
— Розтираю кінчиками пальців 300 грамів пшеничного борошна з 10 грамами свіжих пресованих дріжджів. Можна й сухі — скільки вказано на упаковці. Додаю чайну ложку з невеликою гіркою солі, по 100 мілілітрів молока й води — все кімнатної температури. Замішую тісто. Навіть якщо липне, більше борошна не досипаю. Бо хліб втратить легкість.
Вимішую на столі 15–20 хвилин. Розтягую тісто й складаю. Треба наситити його повітрям. Якщо є комбайн із насадкою "гак", можна місити в ньому на середніх оборотах стільки ж часу.
Як тісто добре відлипає від столу, стає пружне, еластичне і гладке, формую з нього кулю. Викладаю у миску, припорошену борошном. Накриваю рушником і лишаю на годину в теплому місці без протягів.
Коли вдвічі збільшується, обминаю. Формую хлібину-"цеглинку" й закладаю у змащену маслом форму.
За годину тісто підніметься. Тоді накриваю форму деком і кладу на нього щось важке, зазвичай цеглину.
Розігріваю духовку до 250 градусів. Ставлю хліб й знижую температуру до 220 градусів.
Печу 20 хвилин, знімаю цеглину й деко. Тримаю хліб у духовці ще 5–7 хвилин. Перед вживанням має охолонути.
Коментарі