понеділок, 04 грудня 2017 05:26

Тісто для пісних вареників готують без яєць і молока

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.botanichka.ru
  Пісні вареники можна начиняти крупами. Зварити гречку, рис, пшоно. Змішувати їх із консервованим зеленим горошком, смаженими морквою та цибулею
Пісні вареники можна начиняти крупами. Зварити гречку, рис, пшоно. Змішувати їх із консервованим зеленим горошком, смаженими морквою та цибулею

На пару збільшуються вдвічі

— Полтавські вареники готуємо раз на два тижні. Без них не обходиться застілля. Торік вирішили з чоловіком постувати перед Різдвом. Довелося вигадувати рецепти пісних вареників — без м'яса і сметанного соусу. Тепер вважаю себе експертом, — каже 43-річна Ніна Павленко з Полтави.

Тісто для пісних вареників готує без яєць і молока. 1 кг пшеничного борошна просіює через сито. Додає чайну ложку морської солі, столову ложку куркуми, 2 ст. л. соняшникової олії, повільно вливає 300 мл окропу, вимішуючи тісто.

— Воно має бути тугеньке. Якщо липне до рук — додаю ще борошна. Відставляю на 20 хвилин, аби "відпочило". Для жовтуватого відтінку додаю куркуму. Корисна для здоров'я і має пікантний смак, — говорить Ніна Павленко.

Із тіста робить ковбаски діаметром 5 см. Ріже кружальцями завтовшки 1 см. Готує начинку.

— Тут роблю, як завгодно. Чоловік каже, що мої ексклюзивні рецепти начинок треба продавати ресторанам. Наша найулюбленіша — з капустою, грибами й оселедцем. 400 грамів капусти шаткую й тушу на сковорідці із соняшниковою олією, додаю 300 грамів печериць і тримаю ще 10 хвилин на вогні. Коли вихолоне, кладу почищений від шкіри й кісток, порізаний кубиками оселедець. Ніхто не вірить, що вареники з такою начинкою їстівні. Але коли скуштують — не відтягнеш.

— Смачні начинки з квасолею і грибами. Частіше беру печериці. Якось поклала лисички. Доки варила — всі поїли. Можна додавати у вареники й крупи. Зварити гречку, рис, пшоно. Змішувати їх із консервованим зеленим горошком, смаженими морквою й цибулею. Щоб не були прісні, додаю приправи — сухий кріп, петрушку, майоран, кумин. Інколи ліплю солодкі вареники. Начиняю їх манною кашею з ягодами — полуницею, малиною, вишнями.

На каструлю із киплячою водою прив'язує марлю. Змащує соняшниковою олією. Кладе вареники. Через 3 хв. — перевертає. Вареники на пару збільшуються вдвічі. Готові складає в глечик і змащує олією. Перемішує, аби вареники змастилися й не злипалися.

Соєвий соус змішують із олією

— Для солоних вареників маю рецепт пісного соусу. Змішую три столові ложки соєвого соусу з пахучою олією, кладу дрібку чорного меленого перцю і приправи за смаком. У цю суміш додаю дрібно нарізану зелену цибулю або часник. Вареники треба вмочувати в соус й надкушувати. Солодкі вареники смакують із варенням чи медом, — додає Ніна Павленко.

Зараз ви читаєте новину «Тісто для пісних вареників готують без яєць і молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі