понеділок, 26 травня 2008 15:23

Тісто для круасанів ніч стоїть у холодильнику

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Чернігівка Олена Гужва купує до чаю круасани з курагою. На 400 г в місцевому супермаркеті ”Союз” виходить майже 30 штук
Чернігівка Олена Гужва купує до чаю круасани з курагою. На 400 г в місцевому супермаркеті ”Союз” виходить майже 30 штук

82-річна Антоніна Соломко із села Ромашки Рокитнянського району Київщини шукає рецепт круасанів. Хоче приготувати їх удома. За рецептом з Інтернету на приготування потрібно кілька днів. Увечері тісто замішують, випікають зранку.

Кухарі столичних ресторанів кажуть, що приготувати вдома справжні круасани не вдасться. Бракуватиме майстерності кухаря та обладнання.

— Вдома тісто так не підніметься, як на спеціалізованій кухні, — застерігає литовець Данс. Він працює кухарем столичного ресторану "Коте Ест".

Кореспондентка "ГПУ" готує листове дріжджове тісто вдома. У гірці із просіяного борошна робить заглиблення. Вливає дріжджі, розведені у трьох столових ложках теплої води, і скачує кульку завбільшки з невеликий кулак.

Надрізає кульку ножем навхрест, кладе у велику каструлю й заливає теплою водою. Тісто одразу спливає й поступово за годину збільшується вдвічі. Кульку виймає на таріль сохнути.

Залишки борошна солить, посипає цукром. Перемішує із 50–60 г розм"якшеного й посіченого ножем вершкового масла. Додає три столові ложки молока і вимішує пружне вершкове тісто.

— Найважче було з"єднати два тіста, — ділиться досвідом. — Тісто ніяк не хотіло вимішуватися і ставати однорідним. Раз по раз із нього виринали сірі дріжджові грудки. Зрештою, однорідну еластичну кульку поклала в посипану борошном каструлю й закрила кришкою. Залишила на ніч на нижній полиці холодильника. До ранку наступного дня тісто не додало в розмірі й залишилося таким же тугим. Розкачати його у прямокутник вдалося за 6–8 хв.

Класичні круасани готують без начинки

Прямокутник із тіста умовно розділяє на три рівні частини, середню змащує тонким шаром вершкового масла і прикриває правою частиною тіста, потім лівою. Спочатку розкачує тісто з відкритих боків, потім складає втричі й робить те саме.

Тісто складає конвертом і на 15 хв. кладе до холодильника. Так повторює ще тричі.

Востаннє розкачує завтовшки 3 мм, прямокутник розрізає повздовж на три рівні смужки, кожну ріже на трикутники. Формує із тіста підкови, починаючи з широкого кінця. Кожну зверху змащує збитим яйцем і посипає цукром. Притрушує борошном деко і ставить його в духовку на максимальний вогонь. За 5 хв. вогонь зменшує удвічі, а за 15 дістає випічку з духовки. Рогалики трохи "підросли", мають золотистий колір.

Класичні круасани випікають без начинки. Кілька штук кореспондентка готує зі шматочками бананів із цукром, повидлом, вареним згущеним молоком, вершковим маслом з цукром і какао. Начинку кладе ближче до основи трикутника, прикриває тістом і щільно заліплює кінці. У двох рогаликах згущене молоко витекло, вони підгоріли знизу.

— Не морочтеся з тістом, купіть у супермаркеті готове морожене листкове. Круасани з нього класні виходять! — порадила у столичному супермаркеті "Фуршет" на просп. Перемоги киянка Владислава Меньшик, 60 років. — За півгодини випічка в мене на столі стоїть.

За 900 г дріжджового листкового тіста кореспондентка віддає 15 грн. Щойно воно розморозилося, відділяє плівку й ріже на чотирикутники. Так начинку загортати простіше. Круасани пече 20 хв. на середньому вогні. Як підрум"янилися, дістає з духовки. Вийшли пухкими.

— Найсмачніші зі згущенкою та яблучним повидлом, — куштує сусід Сергій Мокрий, 28 років. З-поміж круасанів він вибирає зі згущеним молоком. Випічку запиває кавою. — Смачні й з какао. А от з бананом не дуже, бо сухуваті й трохи пахнуть дріжджами.

Сергій каже, що на магазинні схожі круасани з купленого листкового тіста.



Що потрібно

Для класичних круасанів беруть 230 г пшеничного борошна, 15 г свіжих дріжджів, 0,5 чайної ложки солі, столову ложку цукру, 110 г вершкового масла, 3 ст. ложки молока, 3–4 ст. ложки борошна для посипання.

Чернігівську випічку готують із халвою

У чернігівській мережі супермаркетів "Союз" продають круасани власного виробництва. Є з шоколадом, родзинками, корицею, курагою. Власна розробка компанії — круасани з халвою.
— Круасани там завжди свіжі. Найбільше мені смакують із курагою, — ділиться Олена Гужва. Вона купує випічку в супермаркетах "Союз". — Вдома такі смачні ніколи не вийдуть.
Кілограм випічки коштує 25 грн.

Валентина ТИМОШКО

Зараз ви читаєте новину «Тісто для круасанів ніч стоїть у холодильнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі