пʼятниця, 24 вересня 2010 07:06

Теляче серце смажать у вині

Автор: фото: Аліна ОРИЩИН
  Євген Сєнін, шеф-кухар столичного ресторану ”Ел мате”, готує фахітос — традиційну  аргентинську страву. Смажені у вині овочі й м’ясо викладає на лаваш
Євген Сєнін, шеф-кухар столичного ресторану ”Ел мате”, готує фахітос — традиційну аргентинську страву. Смажені у вині овочі й м’ясо викладає на лаваш

В основі аргентинських страв завжди є телятина або свинина. Рідких супів аргентинці не їдять. Фірмова перша страва — холодні томатні супи гаспачо або пучерос, які нагадують нашу печеню.

22-річний Євген Сєнін, шеф-кухар столичного ресторану аргентинської кухні "Ел мате" каже, що їхні страви важко уявити без пекучого соусу. У більшості є кетчуп, свіжі овочі заправлені базиліком, прованськими травами, чебрецем, зерою, паприкою.

— Аби стейк був смачним, телятина або свинина має бути молодою, до п"яти місяців. На вигляд блідо-червоного кольору, пахнути молоком і сіном. Вирізку або биток нарізують упоперек і трохи відбивають. Висота стейка 2 см. Якщо вдома нема гриля, можна смажити на сковорідці — по 3 хвилини з обох боків. Стейк не потрібно пересмажувати. При надрізі з м"яса має виділятися рожевий сік.

Із телячого серця готують страву курасо де танґо. Його ріжуть соломкою, смажать на сковороді. Додають 150 г сухого червоного вина, ложку цукру, спеції, трави. Коли вино випарується, страва готова. Подають з овочевою нарізкою на шпажці, як шашлик.

Традиційною стравою аргентинців є фахітос — смажені овочі та м"ясо. Їх подають на лаваші або з булочками та млинцями. 100 г телятини або свинини нарізують соломкою і обсмажують в олії. Додають порізаний соломкою баклажан, цукіні, болгарський перець і цибулю. Пропорція — один до одного. Солять, посипають спеціями. За 3 хв. до готовності вливають 50 г сухого червоного вина. Від нього м"ясо стане терпким, із незвичним смаком.

— До фахітоса можна приготувати соус барбекю або чімічурі. Для барбекю беру 100 грамів легкого кетчупу, 20 грамів меду, дольку консервованого ананаса, порізаного кубиками. Перемішую і заправляю спеціями. Для соусу чімічурі нарізую цибулину кубиками, 100 грамів петрушки перемелюю на блендері зі столовою ложкою оливкової олії. Усе заправляю 150 гамами олії, настоюю 12 годин, аби цибуля промаринувалася і зникла гіркота.

Євген радить на сніданок аргентинський омлет ревуельто гармайо. Готує його 15 хв. На сковороді обжарює порізану скибками картоплю, додає горошок, цибулю, мисливські ковбаски. Заливає яйцями, збитими зі сметаною. Зверху викладає помідори, притрушує сиром. Запікає в духовці 6–10 хв.



Мате запарюють у гарбузі


Національний напій аргентинців — мате. Його готують із висушених і подрібнених листків молодого куща падуба. 24-літній Володимир Мазепа, бармен ресторану "Ел мате", каже, що традиційний мате на смак нагадує зелений чай, терпкий і в"язкий.

— Запарювати мате треба в спеціальній посудині — калабасі. Її роблять із висушеного декоративного гарбуза. Третину посудини засипаєте мате, перемішуєте, щоб малі частинки трави впали на дно. У калабас вставте бамбілію — трубочку для пиття. Потім заливайте водою 80 градусів. Мате має настоятися 5 хвилин. Одну заварку можна пити дві години, підливаючи кип"ячену воду.

Зараз ви читаєте новину «Теляче серце смажать у вині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі