четвер, 06 січня 2011 00:45

Свині роблять очі із сала та маслин

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Порося з фаршу запікають у спеціальній формі
Порося з фаршу запікають у спеціальній формі

3-кілограмове порося з м'ясного фаршу готує 50-річна Людмила Романчук із села Никифорівці Немирівського району на Вінниччині. Вона начальник ковбасного цеху місцевого підприємства.

— Використовую нежирний свинячий фарш. Його можна приготувати з філейної частини. Додаю спеції. Усе добре вимішую. Яйця, муку чи хліб не даю. Масу закладаю в спеціальну форму-поросятко. Її привезли з Чехії. Аби воно не липло, форму викладаю харчовою пльонкою. Запікаю в духовці при температурі 200 градусів 30–40 хвилин. Треба слідкувати, щоб жар обдавав рівномірно всю форму. Бо середина може добре не спектися. Для цього в процесі жарки перевертаю кілька разів форму з фаршем.

Без неї зробити порося буде важко. Руками можна зліпити хіба його половину.

— Додайте у фарш яйця та хліб, щоб тримався купи. Викладіть його рівномірно на деко, вистелене пергаментом. Товщина маси, ширина й довжина залежать від вашого бажання. Гострий ніж змочіть водою, щоб не прилипав до фаршу, і виріжте фігуру свині. Далі запікайте, як у формі. Що товстішу свиню наклали, то довше вона має пектися.

Готову страву охолоджують.

— Викладаю на велику тарілку. На місце, де мали би бути в поросятка очі, вкладаю шматки сала й половинки маслин. На голову одягаю іграшкову шляпку. На виставці виробників Вінниччини представляли таке поросятко. То прикрасили тушку трояндами із сала. Нарізали довгі тоненькі шматки та поскручували їх. Для троянд найкраще підійде підчеревина. Дивіться, щоб були червоні прожилки, вони красиво контрастують із білим салом.

Фаршироване порося продають на ринках Вінниці по 65 грн/кг.

Зайця із фаршу готують на Західній Україні. Для нього беруть кілограм відбірної свинини, крупно її перемелюють. У масу додають 300 г меленого свіжого сала, чотири великі цибулини, перчать, солять. Вимішують руками 10 хв. Залишають на півгодини у прохолодному місці, щоб цибуля пустила сік і просочила м'ясо.

— У фарш б'ю шість домашніх яєць або вісім магазинних, — говорить тернополянка 49-річна Стефанія Цимбалюк. — Навіть десяток зайвим не буде, бо страва мусить міцно триматися купи. Потім замішую у фарші п'ять ложок манки. Вона набереться вологи, розбухне і склеїть м'ясо.

Стефанія змащує деко смальцем, викладає фарш великим батоном. Зверху його вирівнює долонями, змоченими у воді. Страву випікає 1,5 год. на середньому вогні. Ставить на стіл охолодженою, порізаною на скибки.

Зараз ви читаєте новину «Свині роблять очі із сала та маслин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі