вівторок, 27 травня 2008 16:12

Суп варять з карамельного пива

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИK
  Помічник пивовара Оксана перевіряє металеві резервуари для пива. Відвідувачі ресторану-пивоварні ”Пиваріум” можуть спостерігати зі столиків у залі, як варять напій
Помічник пивовара Оксана перевіряє металеві резервуари для пива. Відвідувачі ресторану-пивоварні ”Пиваріум” можуть спостерігати зі столиків у залі, як варять напій

Щомісяця у столичному ресторані-пивоварні "Пиваріум" на просп. Перемоги, біля метро Політехнічний інститут, відвідувачам пропонують новий сорт пива власного виробництва. Можна спробувати карамельне та кавове. Кухоль на 0,33 мл напою коштує від 11 грн.

До Дня Києва у закладі зварили світле "Медове". Продаватимуть його протягом місяця.

— У "Пиваріумі" постійно варимо шість сортів пива, — каже Світлана Слободіна, 52 роки. Жінка 26 років займається пивоварінням. До цього вона працювала на київському пивзаводі N1. — Це мої власні рецепти.

Із великої зали за барною стійкою через скло видно великі металеві резервуари. Зріє напій у підвалі двоповерхового приміщення. Звідти по трубах подається барменам на розлив.

— Вариться воно 12 годин, а дозріває не менше 30 днів, — веде далі Слободіна. — У нашій маленькій пивоварні австрійське обладнання з нержавіючої сталі.

Усе пиво нефільтроване. Його не консервують і не додають стабілізаторів. Напій містить вітаміни і мікроелементи.

— Бачите, пиво мутнувате, — показує келих пивовар. — Це свідчить про наявність дріжджових клітин, які особливо корисні навесні. Коли працювала на заводі, завдяки нефільтрованому пиву ніхто з працівників не захворів на цукровий діабет.

Пиво можна замовити з собою. Його наливають у пластикові пляшки. Але зберігати більше двох-трьох днів не радять.

Пиво дозріває не менше 30 днів

— Якщо вдома пляшку з пивом часто відкривати, воно втратить свої неповторні нотки, — пояснює менеджер Людмила Пашкевич, 31 рік. — Хоч смак може дуже не змінитися.

Найпопулярніше серед світлих сортів — "Пиваріум преміум" із вмістом алкоголю 4,5%. Серед темних — "Карамельне", де алкоголю до 6%.

— Темні "Карамельне" і "Кавове" — зовсім не жіноче пиво, — ділиться директор ресторану Сергій Давиденко, 40 років. — Вони мають ледь помітний присмак. Замовляють його і чоловіки, і жінки. Такого ніде більше в Києві не спробуєш.

"Медове" — солодкувате, смаку й аромату квіткового меду в ньому не відчувається. Його зварили за традиційними українськими рецептами.

— Щоб відчути присмак напою, треба для порівняння взяти два бокали пива різних сортів, — радить 28-річний шеф-кухар Олександр Шиденко. — Дехто з відвідувачів так і робить.

Із темного Шиденко радить приготувати пивний суп "Ух!". Рецепт страви винайшов сам. На  приготування йде півгодини. Олександр пасерує на пательні порізані цибулю, моркву і селеру. Овочі кладе у каструлю з карамельним пивом. Додає кружальця мисливських сосисок і бекон, нарізаний соломкою. Суп солить, перчить. За 5 хв. до кінця приготування додає пластини печериць.

— Пиво перекипає й надає супу специфічного м"ясного смаку, — ділиться Олександр. — Страва ледь гірчить.

300-грамова порція такого супу коштує 20 грн.

Із пива в закладі готують кляр. У ньому смажать філе риби барабулі, кільця кальмарів та цибулі. Удома на два яйця шеф-кухар радить узяти півлітра будь-якого темного пива і 300 г борошна. Кляр має бути, як рідка сметана.

— Перед смаженням у фритюрі обмокніть кільце кальмара чи цибулі в борошні, потім — у клярі, — пояснює Шиденко. Порція кальмарів коштує 29 грн.

Креветки у "Пиваріумі" щедро посипають перцем

Директорові столичного пивного ресторану "Пиваріум" Сергію Давиденку найбільше подобається пиво "Кавове". Напій має темний насичений колір. Зі світлих сподобав "Рисове". Воно було спецпропозицією минулого місяця.
— Удома до пива я сам готую креветки за особливим рецептом, — каже Давиденко.
Сергій купує в маркеті попередньо відварені й заморожені креветки. Доки вони холодні, вичавлює на них сік із лимона. Посипає молотим чорним перцем і перемішує.
— Можу посипати сумішшю з чорного і білого перцю, — додає чоловік. — Головне, аби перцю і лимонного соку було багато.
На 1 кг креветок Давиденко бере два-три лимони.

Зараз ви читаєте новину «Суп варять з карамельного пива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі