середа, 14 травня 2008 15:11

Суп "Райський острів" пахне кокосами

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Салат ”Золота троянда” нагадує відвідувачам ресторану ”Амулет” український ”Оселедець під шубою”. Для страви беруть маринований оселедець рожевого кольору, майонез змішують із кунжутною пастою
Салат ”Золота троянда” нагадує відвідувачам ресторану ”Амулет” український ”Оселедець під шубою”. Для страви беруть маринований оселедець рожевого кольору, майонез змішують із кунжутною пастою

На початку року на столичній вул. Фрунзе, 109в/1, відкрили східний ресторан "Амулет". Це навпроти входу до Куренівського парку. Кухня закладу адаптована під європейську. У неділю ресторан пропонує меню для дітей.

Поїсти супу "Райський острів" сюди заходить співачка Марія Бурмака.

— Вона живе над нами. Постійно замовляє "Райський острів", — каже шеф-кухар Юрій Черноус, 35 років. Раніше він працював у ресторанах Німеччини, Чехії та інших київських закладах. На ньому чорна кухарська спецівка із золотими манжетами, на голові легка різнокольорова шапка ручної роботи з Марокко.

У ресторані три зали. Усе прикрашено великими та маленькими східними амулетами. Під стіною стоять дерев"яні фігурки слонів, які залізли один одному на спини. Це індійські тотеми. Поміж них символ благополуччя — статуетка вороного коня. Його привезли з Японії. У залі для дітей є лампа Аладдіна.

Суп із кокосового молока очолює список із 18-ти страв від шеф-кухаря. Для цієї страви Черноус смажить у каструлі на оливковій олії подрібнену цибулю.

— Головне, щоб вона не підгоріла, — пояснює чоловік. Він заливає цибулю білим сухим вином і підпалює. Над каструлею спалахує полум"я. — Це щоб алкоголь випарувався.

Додає почищені коктейльні креветки. За кілька хвилин заливає їх кокосовим молоком із літрового пакету. Солить суп морською сіллю.

— Вона не має специфічного металевого присмаку, а от йодована погіршує смак страви, — каже помішуючи.

Щойно молоко закипіло, кухар знімає піну. Готовий суп виливає в широку тарілку, посередині кладе кілька хвостів смажених тигрових креветок. Зверху прикрашає кубиками сиру з голубою пліснявою й тонкими смужками лимонної цедри. Мелений шафран сипле колом.

— Замість креветок у суп можна покласти краби чи крабові шийки, — веде далі Черноус.

Суп має кокосовий аромат, на смак солодкуватий і ситний. Цибуля не відчувається. Порція "Райського острову" коштує 59,70 грн.

Киянка Сара Картман, 37 років, купує кокосове молоко в супермаркеті "Фуршет" на просп. Перемоги. За півлітровий пакет віддає до 10 грн.

— Готую з нього молочний коктейль, — розповідає Картман у маркеті. У жінки смугла шкіра.

Для коктейлю Сара чистить і ріже будь-які фрукти. Зазвичай бере банан, манго, солодке яблуко і півлимона. Фрукти збиває у блендері. Тонкою цівкою ллє кокосове молоко. За кілька хвилин переливає у склянку, додає подрібнений лід і три-чотири краплі лимонного соку. Прикрашає коктейль скибкою лимона.



Для горіхового смаку майонез змішують із кунжутною пастою

— Про салат "Золота троянда" відвідувачі сказали: "Як у бабусі". Це вагомий комплімент, — усміхається шеф-кухар "Амулету" Юрій Черноус. Щосереди з 19.00 тут оголошують день гурмана і пропонують гостям нові страви. Від відгуків відвідувачів залежить, чи увійдуть вони до меню. — Один засумнівався, що страва "Муза Моема" з баранини. Там дуже незвичний маринад. Взяв шматочок м"яса на аналіз. Потім довго вибачався, що не повірив.

Салат "Золота троянда" нагадує "Оселедець під шубою". Юрій готує його порціями. На середину тарілки ставить металеву круглу форму-обідок. Її пошарово заповнює вареними тертими овочами. На дно кладе картоплю, потім моркву і червоний буряк. Кожен шар овочів змащує майонезом.

— Для горіхового смаку майонез змішую з кунжутною пастою, її можна придбати на ринку, — каже Черноус, перемазуючи салат. Чорна паста надає майонезу бежевого кольору. — Інколи відвідувачі просять заправляти салат оливковою олією.

На шар буряка Юрій викладає смужки рожевого маринованого оселедця, скибки вареного яйця. Посередині — ложку майонезу з кунжутною пастою.

По тому кухар забирає форму і посипає страву пророслими горошинами киш із посіченим листям салату в кунжутній та оливковій олії. Зверху зигзагом поливає прозорим акацієвим медом. Декорує кількома тонкими скибками червоної цибулі і спагетті із папороті. На краї тарілки кладе пелюстки троянди, наповнені червоною ікрою.

— Пелюстки троянд можна їсти, багато з гостей саме так і роблять, — пропонує скуштувати рожеву пелюстку Юрій. На смак вони гіркуваті, але з ікрою смакують. Горошини кишу нагадують молодий горох, мед у салаті не відчувається.

Порція "Золотої троянди" коштує 30 грн.

У меню "живої кухні" буде грибний чай

За місяць в "Амулеті" з"явиться "жива кухня". У меню буде близько 20 страв. Серед них холодні супи, гаряче, салати, напої на основі вина, грибний чай.
— Продукти для "живої кухні" не варять, не смажать і майже не піддають тепловій обробці, — ділиться шеф-кухар Юрій Черноус. — Більшість страв із сирих овочів, у них збережені всі вітаміни. Їжа переважно вегетаріанська.
Продукти ресторан замовлятиме безпосередньо у селян.

Зараз ви читаєте новину «Суп "Райський острів" пахне кокосами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі