понеділок, 12 жовтня 2020 07:46

Щуку фарширують печерицями

Автор: GASTRONOM.RU
  Фаршировану щуку перед запіканням змащують збитим яйцем. Страву прикрашають шматками лимона, подають з овочами
Фаршировану щуку перед запіканням змащують збитим яйцем. Страву прикрашають шматками лимона, подають з овочами

— Не смажу щуку після того, як попробувала її фаршированою. Інакше то переведення продукту. Виходить смак тільки в шкурці. А як рибу нафарширувати, то ніжна й соковита зсередини, — розповідає 57-річна Лілія Кіщак із Кропивницького.

— Щука — пісна, тому для начинки можна брати овочі, твердий сир, чорнослив або горіхи. З ними виходить делікатес, який у ресторанах вважається царською їжею.

Чищу кілограмову рибину. Більшу брати не варто, бо вже не така соковита. І велика не вміщається на деко. Видаляю зябра. Відрізую голову, випатрую і промиваю. Надрізую шкіру по колу вздовж зябрових кісток і акуратно вивертаю її, як чохол. Знімаю разом із плавниками. Щоб це було легше зробити, спочатку проходжуся по рибі качалкою. Так шкіра краще відстає. Щоб не порвалася, відрізую її з тонким шаром м'якоті. Біля хвоста відділяю хребет.

Для начинки зрізую скоринку з двох скибок батона і замочую на кілька хвилин у склянці молока. Потім віджимаю. М'якоть щуки відокремлюю від великих кісток. Пропускаю через м'ясорубку. Додаю батон, яйце і ще раз перемелюю, щоб точно подрібнилися усі кістки.

На трьох столових ложках олії смажу дрібно нарізану цибулину й натерту на крупній тертці моркву. Ці овочі перебивають специфічний присмак щуки. Окремо підсмажую 300 грамів печериць із двома столовими ложками масла. Змішую гриби, засмажку, рибний фарш, пучок подрібненої петрушки, 50 грамів розм'якшеного масла. Солю та перчу за смаком.

Наповнюю шкіру щуки фаршем і розподіляю його всередині тушки. Начиняю не надто туго, щоб під час запікання шкіра не лопнула. Мащу деко олією і викладаю фаршировану щуку з головою. Змащую рибу збитим яйцем. Печу в розігрітій духовці 50 хвилин. Тоді охолоджую 15 хвилин. Так рибу легше різати. Подаю з овочами. Прикрашаю шматками лимона.

— Котлети смачні не тільки з дорогої риби. На них беру мойву й діти уплітають за два вуха, — розповідає Влади­слава Головатюк, 35 років, із Харкова. — Якщо в рибині попадається ікра, її теж додаю у фарш.

Чищу пів кілограма мойви. Перекручую через м'ясорубку рибу та розмочений у воді чи молоці крупний шматок білого хліба. Вбиваю яйце, солю фарш і перемішую. Формую котлети й обкачую їх у 50 грамах панірувальних сухарів. Смажу до рум'яної скоринки з кожного боку.

Зараз ви читаєте новину «Щуку фарширують печерицями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі