вівторок, 11 грудня 2007 16:59

Спеції до хумусу коштують 50 гривень

— Там його продають і їдять усюди. І по святах, і по буднях. Особливо з такими хлібцями — пітою, — розповідає 49-річна Ганна Антонюк із села Дерно Ківерцівського району Волинської обл. Жінка побувала в Ізраїлі і вподобала хумус — традиційну пасту з духмяними приправами.

Коли поверталася, купила кілька упаковок — щоб рідня спробувала. Каже, страва особливо припала до душі племінниці Валентині Мельничук, 22 роки.

— Знайшла мені рецепт в Інтернеті. Купила все, що було написано, привезла і — тьотю Ганю, готуйте, — сміється господиня. — Справжній хумус готують із бобових — нуту. У нас я такого ніде не бачу, то беру горох. На кілограм крупи потрібно два лимони, 250 грамів оливкової олії, голівку часнику, банку оливок. За це віддасте 50 гривень.

Доки звариться горох, а він має перетворитися на пюре, жінка готує соус-заправку. У невелику посудину роздавлює часничницею оливки та часник, додає лимонний сік та оливкову олію. Із приправ — жменя меленого кунжуту, 10 зернят кардамону, півчайної ложки меленої паприки, стільки ж кмину. Усе збиває до однорідної маси.

— Щоб горох швидше зварився, двічі міняю воду. Як закипить, через хвилин п"ять треба її злити, промити крупу та ще раз набрати холодної. Хай знову закипає й вариться, тоді пюре готове за 40 хвилин. Підготовлену заправку виливають у ще гарячий горох і збивають міксером. Потім страва має 2 години настоятися в прохолодному місці.

Подавати хумус можна як самостійну страву. Її прикрашають листочками петрушки і кількома цілими оливками. Масу використовують як гарнір до м"яса — баранини чи телятини. Хумус намазують на бутерброди чи їдять із чіпсами.

— Усе ж мені найбільш смакує як в Ізраїлі — з пітою. Хлібці у нас продаються, — веде далі Ганна Антонюк. — Двох таких із "українським" хумусом на день вистачає, — сміється жінка.

Хумус покращує роботу мозку

Уперше хумус згадує в "Іліаді" Гомер, коли описує наїдки давніх греків. Пізніше Гіппократ доводить, що у страві більше фосфору, аніж у рибі. Давньогрецький лікар запевняє, що хумус покращує мозкову діяльність. Крім того, інгредієнти страви мають заспокійливу дію. Сучасні вчені дослідили, що в ароматичному пюре є багато рослинного білка, харчової клітковини, ненасичених жирів та заліза. Хумус із нута вважають традиційною стравою в Ізраїлі, Лівані, Сирії, Греції та на Кіпрі. Полюбляють його вегетаріанці усього світу.

Зараз ви читаєте новину «Спеції до хумусу коштують 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі