— Там його продають і їдять усюди. І по святах, і по буднях. Особливо з такими хлібцями — пітою, — розповідає 49-річна Ганна Антонюк із села Дерно Ківерцівського району Волинської обл. Жінка побувала в Ізраїлі і вподобала хумус — традиційну пасту з духмяними приправами.
Коли поверталася, купила кілька упаковок — щоб рідня спробувала. Каже, страва особливо припала до душі племінниці Валентині Мельничук, 22 роки.
— Знайшла мені рецепт в Інтернеті. Купила все, що було написано, привезла і — тьотю Ганю, готуйте, — сміється господиня. — Справжній хумус готують із бобових — нуту. У нас я такого ніде не бачу, то беру горох. На кілограм крупи потрібно два лимони, 250 грамів оливкової олії, голівку часнику, банку оливок. За це віддасте 50 гривень.
Доки звариться горох, а він має перетворитися на пюре, жінка готує соус-заправку. У невелику посудину роздавлює часничницею оливки та часник, додає лимонний сік та оливкову олію. Із приправ — жменя меленого кунжуту, 10 зернят кардамону, півчайної ложки меленої паприки, стільки ж кмину. Усе збиває до однорідної маси.
— Щоб горох швидше зварився, двічі міняю воду. Як закипить, через хвилин п"ять треба її злити, промити крупу та ще раз набрати холодної. Хай знову закипає й вариться, тоді пюре готове за 40 хвилин. Підготовлену заправку виливають у ще гарячий горох і збивають міксером. Потім страва має 2 години настоятися в прохолодному місці.
Подавати хумус можна як самостійну страву. Її прикрашають листочками петрушки і кількома цілими оливками. Масу використовують як гарнір до м"яса — баранини чи телятини. Хумус намазують на бутерброди чи їдять із чіпсами.
— Усе ж мені найбільш смакує як в Ізраїлі — з пітою. Хлібці у нас продаються, — веде далі Ганна Антонюк. — Двох таких із "українським" хумусом на день вистачає, — сміється жінка.
Хумус покращує роботу мозку
Уперше хумус згадує в "Іліаді" Гомер, коли описує наїдки давніх греків. Пізніше Гіппократ доводить, що у страві більше фосфору, аніж у рибі. Давньогрецький лікар запевняє, що хумус покращує мозкову діяльність. Крім того, інгредієнти страви мають заспокійливу дію. Сучасні вчені дослідили, що в ароматичному пюре є багато рослинного білка, харчової клітковини, ненасичених жирів та заліза. Хумус із нута вважають традиційною стравою в Ізраїлі, Лівані, Сирії, Греції та на Кіпрі. Полюбляють його вегетаріанці усього світу.
Коментарі