понеділок, 13 серпня 2007 17:11

Солений перець ставлять під гніт

Перець на київських базарах продають від 2,5 грн. Продавці кажуть, що більше дешевшати він не буде. На розкладках серед зеленого, жовтого й червоного солодкого перцю з"явився темно-фіолетовий. За смаком він нічим не відрізняється від звичайного.

— Із перців можна приготувати що завгодно, — каже літня жінка з сивим вузликом на маківці. Вона вибирає на стихійному базарі біля станції метро Оболонь жовті перчини. — Начинити можна м"ясом із рисом або сиром із маслом, овочами. Найпростіше — підсмаженими цибулею, морквою, петрушкою і кропом. Засмажку запхати в перці й тушкувати у сковорідці під кришкою з годину.

60-річна киянка Марія Задернівська чекає, доки помідори подешевшають. Раз на два роки вона робить томат із помідорів і перців.

— За рецептом там порція чимала, то для мене тієї закрутки надовго вистачає, — ділиться Марія Іванівна. — Овочі для консервації, крім помідорів, вирощую на дачі в селі на Вінниччині.

Для томату Задернівська перекручує на м"ясорубці червоний перець, помідори, цибулю, моркву та столовий буряк. До суміші додає олію, оцет і цукор. Варить у великій мисці на маленькому вогні, постійно помішує. За 2 год. по тому як закипить розливає ополоником у стерилізовані півлітрові банки і консервує.

Саморобний томат Марія Іванівна додає в борщ, тушковану капусту чи просто їсть із хлібом.

Як закуску до гарніру жінка готує солоний перець. Особливо любить їсти його з картоплею. 5 кг почищеного перцю кілька хвилин варить у окропі, щоб овоч пом"якшав. У кожну перчинку кладе зубчик часнику і складає горизонтально в каструлю. Кожен шар перекладає порізаною петрушкою. Заливає маринадом: по 0,5 л оцту й олії, склянка цукру, 3 ст. л. солі.

— Тепер треба їх придавити, щоб краще просолилися, — накриває перець тарілкою і ставить на неї банку з водою. Залишає в холодильнику. Через три дні страва готова. — Кисленькі виходять.

Задернівська проварює овочі й перець у томаті. Ріже смужками й заливає прокип"яченим гарячим томатним соком, змішаним з цукром, олією, сіллю, петрушкою та часником.

— Його теж у стерилізовані банки на зиму закатую, — каже киянка.

Коли капуста подешевшає, Задернівська радить зробити салат із капусти й перцю. Його можна і зразу їсти, і в банках на зиму залишити. На 5 кг нашаткованої капусти киянка бере 1 кг порізаного соломкою солодкого перцю, стільки ж тертої моркви і порізаної цибулі, 4 ст. л. солі, 350 г цукру, по 0,5 л олії й оцту. Усе перемішує і накладає в стерилізовані банки. Залишає на три дні. Потім закриває під капронову кришку.

— Цей салат у Москві в сестри їла. Сподобався, то й собі зробила, — ділиться Марія Іванівна.

Олію для закруток на зиму Задернівська бере прозору, рафіновану. Каже, щоб менше пахла і не забивала аромат овочів.





Для маринування беруть однакові перчини

Киянка Тамара Петренко, 60 років, щороку закриває щонайменше 10 банок перцю. Узимку фарширує його рисом із м"ясом.

— Для маринування вибираю однакові перчинки середнього розміру, — ділиться Петренко. Зрізає плодоніжку, вичищає насіння і 3–5 хв. бланширує в окропі. Коли вода стече, гарячими кладе в літрові стерилізовані банки. Заливає маринадом, не доливаючи до верху сантиметрів зо три. У кожну банку ллє по столовій ложці прожареної олії. Накриває стерилізованою кришкою і кип"ятить у великій каструлі 20–25 хв.

Для маринаду на літр води Тамара Петренко бере півсклянки 5-відсоткового оцту, по столовій ложці солі й цукру. Хвилину кип"ятить. Два середні лаврові листи, чотири горошини духмяного перцю, 3–4 зубчики часнику додає в кожну банку перед консервацією.

— Червоні, жовті, а цього року будуть ще й фіолетові перчинки, гарно виглядають у банці, — каже киянка.

Що потрібно для саморобного томату

10 кг помідорів, 1 кг червоного перцю, по 1 л перекручених на м"ясорубці овочів: столового буряка, цибулі, моркви. Склянка олії, склянка оцту, сіль і цукор за смаком.

Що потрібно для перцю в томатному соку

3 кг перцю, 1,2 л томатного соку, по 1 склянці олії та цукру, 2 ст. ложки солі, чверть склянки оцту, зелень або корінь петрушки, 2 зубчики часнику.

Зараз ви читаєте новину «Солений перець ставлять під гніт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі