Захер-торт назвали на честь австрійського кондитера Франца Захера. Хлопець вигадав цей рецепт у 14 років, коли вчився готувати на імператорській кухні. Відтоді торт увійшов до меню австрійського імператора. Франц Захер брав бісквіт, кекс чи пиріг. Поливав його абрикосовим мармеладом, а потім шоколадом. Цій страві 175 років. Австрійці дуже гордяться нею.
22-річний шеф-кухар столичної кондитерської "Д.А. Семадені" на Великій Васильківській Олег Колос готує схожий торт із вершків та чорного шоколаду.
— Цю страву я називаю "шоколадний мус". Його ставлять у морозилку, — розповідає Олег. — Крем-мус нагадує торт зі смаком морозива. Ним можна полити бісквіт, пиріг чи печиво.
На десерт кухар купує 500 г будь-якого чорного шоколаду, літр рослинних 30-відсоткових вершків "На здоров"я". У столичних супермаркетах вони коштують 12 грн. Солодку плитку розтоплює у мікрохвильовій печі або на водяній бані (у каструлю, де кипить вода, ставить посудину з шоколадом). Вершки й гарячий шоколад розмішує. Виливає в круглу форму, охолоджує і ставить у морозилку.
— За 2–3 години десерт готовий. На стіл страву подаю прикрашену фруктами, какао чи тертим шоколадом. Смачно притрусити подрібненими горішками. Гарно виглядає, якщо полити вершками.
Коментарі