четвер, 21 лютого 2008 15:21

Сніжана Журба фарширує яйця ковбасою та цибулею

Яйця подорожчали. Найдешевші дрібні на столичних ринках коштують від 6 грн, у супермаркеті — на півтори гривні дорожче. Страви з яєць із буденних перейшли у святкові. Для фарширування господині вибирають середні за розміром.

— У мене без фаршированих яєць не обходиться жодне свято, — каже киянка Наталія Костюк, 32 роки. Її довгі нарощені нігті пофарбовані червоним лаком. — Я їх готую гостренькими, з часником.

Жінка варить яйця 7–8 хв. на середньому вогні, аби жовток не був перевареним, синім. Очищені яйця розрізає навпіл.

— Ріжу впоперек, тоді начинки у ті половинки вміщається більше. Вона завжди у мене залишається, — зізнається господиня. — А фаршировані яйця виходять кругленькими, їх більше стає на таріль.

Із половинок Наталія обережно виймає жовток, змішує з дрібно потертим плавленим сирком і кількома зубчиками часнику. Додає майонез, аби суміш стала м"якою. Масу добре розмішує, кладе порізані помідори та зелені оливки і трохи смажених із цибулею печериць. Чайною ложкою начиняє білки.

Для дітей замість зелених оливок бере чорні — втикає їх у гірку з начинки. Каже, виходить їжачок.

— Смак неймовірний, — усміхається Костюк. — Гості завжди запитують, із чого така ніжна начинка. Дивуються, що там дешевий плавлений сирок.

27-річна киянка Сніжана Журба фарширує яйця за бабусиним рецептом — ковбасою та цибулею.

— Триста років так у нас у сім"ї фарширують, — сміється темноволоса жінка в коричневому пальті й чоботах на високих підборах.

Жовток не має бути перевареним, синім

Сніжана розрізає варені круто яйця уздовж і виймає жовтки. Пропускає їх через часничницю. Кубики копченої ковбаси без сала теж давить часничницею.

— Видавлюю чуть-чуть сирої цибулі, — веде далі киянка. — Із неї, як правило, часничницею вичавлюється тільки сік. Для ледь вловимого присмаку на п"ять-шість яєць видавлюю один-два зубчики часнику.

Аби начинка не розпадалася, додає трохи майонезу, солить, перчить, посипає угорською приправою "Вегетта" і розминає виделкою. Інколи змішує з ложкою шпротного паштету. Масу накладає в яйця гіркою. Прикрашає петрушкою, кетчупом або майонезом.

— Із соусом страва смачніша, — додає Журба. — Ним можна намалювати різні смішні рожиці, як ми робили в дитинстві.

Фаршировані рибою яйця готує киянка Надія Ярошкіна, 55 років. Найбільше подобається із консервами. Жовтки з банкою консервованої сардини і майонезом розминає виделкою.

— Чоловікові Ігорю роблю з маринованим оселедцем, — каже Надія Петрівна. — Щоб страва була дешевшою, інколи оселедець заміняю дешевою солоною кількою.

М"яке вершкове масло Ярошкіна змішує з жовтками. Коли розітре всі грудочки, змішує суміш із дрібно порізаною рибою. Начиняє яйця і ставить у холодильник на кілька годин.

Зараз ви читаєте новину «Сніжана Журба фарширує яйця ковбасою та цибулею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі