Яйця подорожчали. Найдешевші дрібні на столичних ринках коштують від 6 грн, у супермаркеті — на півтори гривні дорожче. Страви з яєць із буденних перейшли у святкові. Для фарширування господині вибирають середні за розміром.
— У мене без фаршированих яєць не обходиться жодне свято, — каже киянка Наталія Костюк, 32 роки. Її довгі нарощені нігті пофарбовані червоним лаком. — Я їх готую гостренькими, з часником.
Жінка варить яйця 7–8 хв. на середньому вогні, аби жовток не був перевареним, синім. Очищені яйця розрізає навпіл.
— Ріжу впоперек, тоді начинки у ті половинки вміщається більше. Вона завжди у мене залишається, — зізнається господиня. — А фаршировані яйця виходять кругленькими, їх більше стає на таріль.
Із половинок Наталія обережно виймає жовток, змішує з дрібно потертим плавленим сирком і кількома зубчиками часнику. Додає майонез, аби суміш стала м"якою. Масу добре розмішує, кладе порізані помідори та зелені оливки і трохи смажених із цибулею печериць. Чайною ложкою начиняє білки.
Для дітей замість зелених оливок бере чорні — втикає їх у гірку з начинки. Каже, виходить їжачок.
— Смак неймовірний, — усміхається Костюк. — Гості завжди запитують, із чого така ніжна начинка. Дивуються, що там дешевий плавлений сирок.
27-річна киянка Сніжана Журба фарширує яйця за бабусиним рецептом — ковбасою та цибулею.
— Триста років так у нас у сім"ї фарширують, — сміється темноволоса жінка в коричневому пальті й чоботах на високих підборах.
Жовток не має бути перевареним, синім
Сніжана розрізає варені круто яйця уздовж і виймає жовтки. Пропускає їх через часничницю. Кубики копченої ковбаси без сала теж давить часничницею.
— Видавлюю чуть-чуть сирої цибулі, — веде далі киянка. — Із неї, як правило, часничницею вичавлюється тільки сік. Для ледь вловимого присмаку на п"ять-шість яєць видавлюю один-два зубчики часнику.
Аби начинка не розпадалася, додає трохи майонезу, солить, перчить, посипає угорською приправою "Вегетта" і розминає виделкою. Інколи змішує з ложкою шпротного паштету. Масу накладає в яйця гіркою. Прикрашає петрушкою, кетчупом або майонезом.
— Із соусом страва смачніша, — додає Журба. — Ним можна намалювати різні смішні рожиці, як ми робили в дитинстві.
Фаршировані рибою яйця готує киянка Надія Ярошкіна, 55 років. Найбільше подобається із консервами. Жовтки з банкою консервованої сардини і майонезом розминає виделкою.
— Чоловікові Ігорю роблю з маринованим оселедцем, — каже Надія Петрівна. — Щоб страва була дешевшою, інколи оселедець заміняю дешевою солоною кількою.
М"яке вершкове масло Ярошкіна змішує з жовтками. Коли розітре всі грудочки, змішує суміш із дрібно порізаною рибою. Начиняє яйця і ставить у холодильник на кілька годин.
Коментарі