четвер, 26 серпня 2010 23:38

Сливи на тісті посипають коричневим цукром

"Біля мого будинку поставили розкладку з продуктами, там стільки слив продають. Є медові, терновка, венгерка, — говорить киянка Галина Нагурна, 28 років. — Вони дешеві — у середньому по 12 гривень. Доки сезон, намагаюся готувати якісь страви із слив. Смачно виходять різні пироги. Найпростіше загорнути підсолоджену сливову м"якоть у куповане слойоне тісто. Робиться за 15 хвилин. Люблю зранку їсти такий десерт".

Сливи багаті на вітаміни В, С, К, Р, Е, органічні кислоти та пектини. Завдяки цьому корисні людям, схильним до утворення тромбів. Фрукти зміцнюють судини, покращують травлення. Їхній цукор легко засвоюється. Сливи також рекомендують їсти хворим на атеросклероз, гіпертонію, ниркову недостатність.

— Ці фрукти ще й ситні. Їх їдять у багатьох країнах. Мені колись показували книжку, де емігранти з різних країн описують страви, за якими найбільше сумують. Там було стільки рецептів зі сливами. Особливо цікавий югославський пиріг із вершками і горіховою начинкою. Минулої неділі його готувала. Таке контрастне поєднання кислих слив і солодкої начинки. Щоправда, тісто я б трохи змінила. Підійшло б звичайне французьке — із муки, масла і води. Воно рублене.


Югославський пиріг


Тісто:

250 г муки,

2 столові ложки соняшникової або оливкової олії,

50 мл води,

один білок.

Начинка:

100 г грецьких горіхів,

50 г масла,

100 г цукру,

один жовток,

одне яйце,

10 дрібних слив,

дві-три столові ложки коричневого цукру.


Тісто поставити на годину в холодильник. Горіхи прокрутити в блендері. Збити масло, цукор, жовток, яйце. Змішати з горіхами. У форму вистелити холодне тісто, викласти начинку. Зверху розкласти розрізані навпіл сливи. Посипати коричневим цукром. Випікати в духовці при температурі 175°С протягом 40 хв.


Сливовий соус


1 кг слив,

дві столові ложки кінзи,

одна головка часнику,

пучок кропу,

одна чайна ложка цукру,

0,5 чайної ложки стручкового перцю.


— Соус краще готувати зі слив. Він смакує з м"ясом, птицею, рибою, картоплею, макаронами, — каже Галина Нагурна. — Вимиті сливи залийте водою і поставте на повільний вогонь. Варитися мають, доки з них не злізе шкірка і не повилазять кісточки. Весь час помішуйте масу. Потім із відваром протріть фрукти через сито. Додайте дрібно нарізані зелену кінзу, кріп, товчені стручковий перець, часник, посоліть і додайте трохи цукру. Масу доведіть до кипіння і остудіть.

Соус можна довго зберігати. Для цього його викладають у банку і додають туди столову ложку олії.


Галета зі сливами


Тісто:

півсклянки муки, 1/4 ч. л. солі, 75 г масла, 50 г вершкового сиру, 2 ч. л. лимонного соку, 5 ст. л. холодної води.

Начинка:

3 ст. л. молотого мигдалю, 1 ст. л. муки, 1/4 ч. л. кориці, 4 ст. л. цукру, три персики та сливи.


Змішують муку, сіль, масло, сир, доки не утворяться грудки розміром у горошину. Додають лимонний сік, воду. Тісто розкочують у плоску паляницю, завертають її  у харчову плівку і кладуть на годину в холодильник. Потім розкочують тісто у великий тонкий млинець. Кладуть його на деко, покрите папером для випічки.

Для начинки подрібнюють мигдаль, змішують його з мукою, корицею і цукром. Викладають суміш на млинець. Зверху рівномірно розподіляють порізані тонкими часточками персики та сливи. Тісто загортають з країв, до середини. Випікають 35–40 хв. у розігрітій духовці при 200°С.


Лимонно-сливові тарталетки


Тісто:

175 г муки,

75 г масла,

один жовток,

3 ст. л. льодяної води.

Крем:

50 г масла,

50 г манки,

цедра одного лимона,

50 г цукру,

одне яйце,

750 г слив,

4 ст.л. абрикосового варення.

Із масла, муки, солі, жовтка, води вимішати тісто. Розкотити його, викласти у форми тарталеток і зрідка попроколювати виделкою. Поставити в холодильник на півгодини. Для крему в мисці збити масло з цукром. Продовжуючи збивати, додати манної крупи, лимонну цедру і яйце. Крем вилити на тісто, зверху викласти зрізом донизу розділені навпіл сливи. 40 хв. випікати в духовці при 190°С.

Насамкінець тепле варення протерти через ситце і змазати ним готові тарталетки.

Зараз ви читаєте новину «Сливи на тісті посипають коричневим цукром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі