вівторок, 15 січня 2008 16:14

Скумбрію фарширують лимоном із яйцями

Кілограм свіжомороженої скумбрії у столичних супермаркетах коштує близько 20 грн. Тушка середнього розміру заважить півкіло. У ларку-гриль на вул. Щербакова її продають за 24 грн. 30-річна киянка Людмила Воловецька

скумбрію готує вдома: запікає рибу в духовці.

— Виходить така ж скумбрія-гриль, як і в ларку. То навіщо переплачувати? — каже Воловецька.

Розморожену рибу киянка промиває під холодною водою. Надрізає черевце біля голови й обережно витягає нутрощі. Знову промиває, потім начиняє тертою морквою з цибулею, порізаною півкільцями. Черево у скумбрії маленьке, достатньо однієї середньої морквини та цибулини.

— Можна й не начиняти, але з начинкою оригінальніша страва виходить, — говорить Людмила. — Розірване брюшко скріплюю зубочистками. Їх витягаю перед подачею до столу.

Нафаршировану рибу Воловецька натирає сіллю і змащує майонезом. Кладе її в прозорий мішечок для запікання, його ретельно защіплює з обох кінців. Зверху в кількох місцях протикає зубочисткою. Запікає 20 хв. у газовій духовці.

— Мішечок надувається, наче повітряна куля, — веде далі жінка. — Видно, як усередині в соку печеться скумбрія.

Готову коричнювату рибину Воловецька викладає на продовгувате блюдо, поливає лимонним соком, прикрашає лимоном і зеленим кропом.

— На випадок гостей у мене завжди в холодильнику риба лежить — швидко готується і смачно, — зауважує Людмила.

Киянка Ольга Денисенко, 41 рік, для фарширування розрізає скумбрію зі спини. Спочатку витягає хребет, потім — нутрощі та натирає сіллю. Розріз зашиває, в кінці приготування нитку витягує.

— Усередину я запихаю порізані яйця, цибулю, малесенькі шматочки лимона без цедри, — розповідає Денисенко.

Ольга поливає тушку розтопленим маслом, зашиває та загортає у фольгу краями догори. За 25 хв. виймає страву з духовки.

— Із середини рибка просякає лимонним соком, що дуже смачно, — запевняє жінка.

Киянка Віталіна Кантур, 25 років, скумбрію запікає в мікрохвильовці в режимі гриль. Випотрошену тушку натирає сіллю й із кожної сторони кілька разів надрізає вздовж. Кладе на решітку, посипає дрібно порізаним лимоном із цедрою та тмином.

— Збризкую олією, щоб риба не була сухою, — каже Віталіна. — За десять хвилин скумбрія готова.

Зараз ви читаєте новину «Скумбрію фарширують лимоном із яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі