"Страви з сиру — улюблені в нашій сім"ї, — розповідає 34-річна Лариса Кравець із Рівного. — Готую пироги, вареники, налисники, а на свята — сирні торт і бублики. Рецепти прочитала в старій польській кулінарній книзі".
Господиня ставить на стіл тарілку з тортом і пропонує скуштувати. Каже, що сир купує на базарі по 8–10 грн за кг. Тут можна вибрати жирніший та свіжіший. Це обійдеться вдвічі дешевше, ніж у магазині. Лариса нарікає, що в супермаркетах торгують сиром зі знежиреного молока й деруть утридорога.
Для торта жінка бере кілограм сиру. Перемелює його на м"ясорубці.
— Вісім жовтків розтираю з двома склянками цукрової пудри та пачкою розм"яклого маргарину або масла, — пояснює господиня. — Усе виливаю в сир і розмішую. Додаю й добре розтираю три столові ложки крохмалю та збиті до піни вісім білків.
У сирну масу Лариса Кравець також додає ванілін, сік лимона, родзинки та цукати. Розмішує та викладає на добре змащену розігрітим смальцем тортівницю. Випікає годину-півтори в духовці при температурі 200–220 градусів до світло-золотистого кольору. Не дістає доти, доки торт не вихолоне. Потім посипає цукровою пудрою та прикрашає цілими вишнями з варення. Нарізає сирний торт невеликими кусочками до какао з молоком.
Торт посипає цукровою пудрою та прикрашає цілими вишнями
— Торт, що пальчики оближеш! І не дорого — на все витратила менше 20 гривень, — підхвалює страву господиня. — За рецептом із тієї старої кулінарної книги також готую сирні бублики. Смажу, як пончики — на олії. Син Миколка їх дуже любить і в школу бере. Тож роблю часто.
Господиня, не шукаючи нотаток, розповідає, як готує сирні бублики.
— До півкілограма добре розтертого сиру додаю півсклянки сметани, склянку цукру, два яйця та половину чайної ложечки соди, погашеної оцтом, — розповідає Лариса. — Розмішую та досипаю борошно. Тісто має бути, як на вареники. Розкатую його товщиною десь до півсантиметра. Великою склянкою вирізаю круги, а меншою роблю в них отвори. Бублики смажу в олії до золотистого кольору. Потім посипаю цукровою пудрою. Завжди виходять дуже апетитні.
Коментарі
2