середа, 15 серпня 2007 14:06

Сирний торт готують без борошна

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Рівнянка Лариса Кравець готує з сиру торти та бублики за рецептом із старої кулінарної книги
Рівнянка Лариса Кравець готує з сиру торти та бублики за рецептом із старої кулінарної книги

"Страви з сиру — улюблені в нашій сім"ї, — розповідає 34-річна Лариса Кравець із Рівного. — Готую пироги, вареники, налисники, а на свята — сирні торт і бублики. Рецепти прочитала в старій польській кулінарній книзі".

Господиня ставить на стіл тарілку з тортом і пропонує скуштувати. Каже, що сир купує на базарі по 8–10 грн за кг. Тут можна вибрати жирніший та свіжіший. Це обійдеться вдвічі дешевше, ніж у магазині. Лариса нарікає, що в супермаркетах торгують сиром зі знежиреного молока й деруть утридорога.

Для торта жінка бере кілограм сиру. Перемелює його на м"ясорубці.

— Вісім жовтків розтираю з двома склянками цукрової пудри та пачкою розм"яклого маргарину або масла, — пояснює господиня. — Усе виливаю в сир і розмішую. Додаю й добре розтираю три столові ложки крохмалю та збиті до піни вісім білків.

У сирну масу Лариса Кравець також додає ванілін, сік лимона, родзинки та цукати. Розмішує та викладає на добре змащену розігрітим смальцем тортівницю. Випікає годину-півтори в духовці при температурі 200–220 градусів до світло-золотистого кольору. Не дістає доти, доки торт не вихолоне. Потім посипає цукровою пудрою та прикрашає цілими вишнями з варення. Нарізає сирний торт невеликими кусочками до какао з молоком.

Торт посипає цукровою пудрою та прикрашає цілими вишнями

— Торт, що пальчики оближеш! І не дорого — на все витратила менше 20 гривень, — підхвалює страву господиня. — За рецептом із тієї старої кулінарної книги також готую сирні бублики. Смажу, як пончики — на олії. Син Миколка їх дуже любить і в школу бере. Тож роблю часто.

Господиня, не шукаючи нотаток, розповідає, як готує сирні бублики.

— До півкілограма добре розтертого сиру додаю півсклянки сметани, склянку цукру, два яйця та половину чайної ложечки соди, погашеної оцтом, — розповідає Лариса. — Розмішую та досипаю борошно. Тісто має бути, як на вареники. Розкатую його товщиною десь до півсантиметра. Великою склянкою вирізаю круги, а меншою роблю в них отвори. Бублики смажу в олії до золотистого кольору. Потім посипаю цукровою пудрою. Завжди виходять дуже апетитні.

Зараз ви читаєте новину «Сирний торт готують без борошна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі